У Бельгії прийняли закон про евтаназію без вікових обмежень
  • Птн, 14/02/2014 - 20:38

Конференції єпископів багатьох країн Євросоюзу протягом кількох місяців багаторазово застерігають перед легалізацією будь-яких форм евтаназії. У Бельгії 13 лютого значною більшістю голосів і за підтримки громадськості був ухвалений закон про евтаназію без обмеження у віці.

Відповідальний в австралійському єпископаті за родини і захист життя єпископ Клаус Кюнг сказав вчора, що ухвалене у Брюсселі право є «зловіщим» сигналом для Європи і світу.

«Сьогодні день, коли можна бути лише глибоко засмученим», - сказав вчора єпископ Кюнг. Він нагадав, що новий закон дозволяє евтаназію дитини, не так як у Голландії у віці більше, ніж 12 років, але без вікового обмеження. «Закон прийнятий, незважаючи на чисельні голоси, що попереджали їх, з країни і за кордону, у тому ж числі Рада Європи. На жаль, закон збільшить тиск на дітей, що страждають, їх родинини і лікарів, щоби підсисалися під смертю. Бельгійський крок матиме характер зловіщого сигналу для Європи і світу. Можу лише повторити слова кардинала Франца Кеніга: Що людина, а тим більше дитина, може з власної волі, але ніколи не може померти від руки іншої людини».

За словами голови Конференції єпископів Бельгії архієпископа Андре-Жозефа Леонарда, закон підриває «істотну солідарність усіх громадян з людьми, що страждають». «Важко зрозуміти, що малолітній на підставі цивільного права не може одружитися, або купити будинок, але йому дозволяє право вирішувати жити чи вмерти», - сказав архієпископ Леонард.

На його думку, замість розширювати право на підтримку смерті суспільство повинно подумати у який спосіб медики можуть краще допомагати тяжко хворим. Тиждень раніше архієпископ Леонард закликав бельгійців до молитви і посту у намірі проти права евтаназії для дітей.

Крім того, Рада Європи проголосувала проти евтаназії неповнолітніх. За їх словами, думка, що життя може бути негідне життя, потрясає кожне цивілізоване суспільство. Помилковим є судження, що навіть дитині з ясною свідомістю можна дозволити евтаназію і що вона може зрозуміти складні наслідки такого рішення.

Джерело: www.catholic-media.org