У Франції на хвилі нападів зростає упередження щодо релігії, християни платять за захист ісламу
  • Пон, 11/01/2016 - 23:38

На хвилі атак ісламістів, які відбулися торік у Франції, щораз чіткішим стає там постулат радикальної секуляризації.

Голова Єпископату Архиєпископ Жорж Понтьє говорить про глибокі зміни, які відбуваються у зв'язку з цим у французькому суспільстві. Сьогодні виповнюється рік з часу вбивств у редакції тижневика «Charlie Hebdo».

Радикалізація антирелігійних настроїв є певною мірою результатом ігнорування і плутанини, що панують у помислах багатьох французів, які мають слабке уявлення про релігію. Ця плутанина посилюється через позицію деяких представників християнського світу, які після нападів припускалися апології ісламу як релігії миру, не беручи до уваги думки релігієзнавців.

Сьогодні, як сказав «Радіо Ватикану» Архиєпископ Понтье, антирелігійні упередження є ще сильнішими. Церква повинна протистояти їм.

«Від початку, після перших атак, деякі течії нашого суспільства вказували на релігію, стверджуючи, що вона створює загрозу. Схожі висловлювання лунали впродовж року. Стверджували, що це релігія є причиною нападів та інших трагедій у світі. Ми не можемо з цим погодитися і рішуче виступаємо проти. Ми бачимо, що деяким важко прийняти те, що в цій країні є віруючі, їх навіть багато, хоча вірять по-різному в нашому плюралістичному суспільстві. Їхня віра не повинна бути причиною побоювань, але, навпаки, треба її розглядати як джерело соціального життя, джерело співіснування. Нас дивує, що знову виступають з постулатом світськості. Жоден з віруючих не ставить під сумнів світськість держави в такій формі, яка існує у Франції понад сто років і до якої вже звикли. Проте деякі користають з цих сумних подій, щоб пропагувати секуляризацію суспільства і відмову від усіх форм публічного вираження своєї віри. Це революція, яка відбувається в нашому суспільстві», – сказав Архиєпископ Понтьє.