У Китаї знову заарештували «підпільного» єпископа
  • Чтв, 25/06/2020 - 12:49

Знову заарештували не визнаного китайською владою єпископа єпархії Сюаньхуа о. Агостіно Куй Тай. Упродовж 13 років його утримує влада і коротко відпускає, наприклад, з нагоди різних державних свят. Навіть тоді він залишається під наглядом. Одного разу йому дозволили відвідати хвору сестру.

За повідомленнями свідків, 19 червня поліція затримала 70-річного єрарха та вивезла його до невідомого місця. Востаннє його звільнили у січні з нагоди  китайського Нового року. Це був найдовший період його свободи за 13 років.

Агенція «Asia News» зазначає, що затримання єпископа є незаконним, оскільки його заарештували без будь-яких причин і ув'язнили без суду. Вона цитує анонімного католика з єпархії Сюаньхуа, який вказує, що її «пастир насправді є ягням, принесеним у жертву», тому що він не може ані відслужити Літургії, ані «піклуватися про своїх овець».

Висвячений на священника 1990 р. Агостіно Куй Тай був призначений Папою 2013 р. єпископом коад’ютором єпархії Сюаньхуа, ординарій якої єпископ Томмазо Чжао Кексун має 96 років. Ця єпархія, розташована в найбільш католицькій провінції Хебей, створена 1946 р. Однак 1980 р. китайська влада створила єпархію Чжанцзякоу, об'єднавши єпархії Сюаньхуа та Сіванзі, чого Святий Престіл не визнає.

У Китаї триває поділ на вірних Святого Престолу, так званої Підпільної Церкви, та Патріотичної Церкви, яку контролює комуністична влада. У 2018 р. Ватикан підписав угоду з урядом КНР, зміст якої залишається таємницею. Згідно з нею Католицька Церква визнала запропонованих комуністами кандидатів на єпископство.

Однак, згідно з повідомленнями організацій з моніторингу прав людини (наприклад, американської «Human Rights Watch»), поступки Святого Престолу зовсім не покращили становище 12 млн китайських католиків. У межах політики сінізації всіх релігій, також у Китайській Церкві запроваджений примат соціалістичної держави. Уряд контролює публікації, семінари, католицьке вчення, а після підписання Китайсько-Ватиканської угоди також і єпископські номінації.

Ведеться робота над переписуванням поточної версії Святого Письма в соціалістичному дусі. Репресії вірних, що не згодні із змінами, включають серед іншого знесення церков і місць культу, заборона неповнолітнім брати участь у богослужіннях, розміщення в місці декалогу та образів цитат президента Сі Цзіньпіна. У деяких випадках священників арештовують, б'ють чи вбивають.

«Я боюся, що в майбутньому спів слави на честь комуністичної партії стане невід'ємною частиною католицької віри в Китаї», – сказав у розмові з «Human Rights Watch» Ю Джінгоу, 50-річний правозахисник і член «Підпільної Церкви» у китайській провінції Фуцзяні.