У Львові розпочалася Міжнародна наукова конференція, присвячена сотій річниці передання музею Митрополитом А. Шептицьким українському народові
  • Срд, 25/09/2013 - 15:24

25 вересня 2013 р. в Архикатедральному соборі Святого Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди початку міжнародної триденної наукової конференції «Збереження й дослідження історико-культурної спадщини в музейних зібраннях: історичні, мистецтвознавчі та музеологічні аспекти діяльності».

«Тепло на серці за те, що Міжнародну наукову конференцію, присвячену сотій річниці передання музею Митрополитом А. Шептицьким українському народові, розпочинаємо у соборі Святого Юрія, в якому згаданий Праведник, молився понад сорок років разом зі своїми вірними. Тут витає його дух, його сила, його любов до народу», – такими словами розпочав проповідь Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, під час Архиєрейської Божественної Літургії.

Окрім духовенства були присутні також працівники Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, учасники міжнародної конференції, мистецтвознавці та усі зацікавлені особи.

Продовжуючи своє слово, ієрарх наголосив: «Митрополит Андрей – багатогранна особа, обдарована Богом великими дарами. Він – велетень духа, який посідав пророчий дар, бо передбачав багато речей, а потім запобігав, щоб усе було гідно збережено на своєму місці та виходило на добро Церкві й народові». Вказуючи на уболівання Слуги Божого Митрополита Андрея за збереження культурної спадщини українського народу, владика Ігор підкреслив: «Музей став збірником культурного надбання нашого народу. Тут знайшли своє місце старовинні ікони, хрести, стародруки, кадильниці, художні картини, різного роду одежа церковна  й звичайна тощо. Уже сто років Музей служить людям, де зібрані різні пам’ятки з минулих століть, по яких слід судити рівень культури та мистецтва народу».

Насамкінець владика Ігор закликав усіх до спільної молитви в наміренні зачислення цього великого праведника до лику святих угодників Вселенської Церкви: «Молімося до Господа, щоб прийшов час зачислення нашого великого Митрополита Андрея до лику блаженних».
 
Нагадаємо, що сьогодні в Національному музеї у Львові ім. Митрополита Андрея Шептицького розпочалась міжнародна наукова конференція «Збереження й дослідження історико-культурної спадщини в музейних зібраннях: історичні, мистецтвознавчі та музеологічні аспекти діяльності», яка триватиме до 27 вересня.
 
Урочисті заходи з нагоди 100-річчя, відтоді як Митрополит Андрей Шептицький урочистим актом проголосив передачу Національного музею в дар українському народові, триватимуть у Львові до 13 грудня.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua