У Львові відкриється виставка до 100-ліття монашого Згромадження Найсвятішого Ізбавителя
  • Срд, 02/10/2013 - 00:15

З жовтня у Львівському музеї історії релігії відкриється виставка «Історія великої Місії» до 100-ліття монашого Згромадження Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ).

У 1913 році митрополит Андрей Шептицький  прийняв членів ордену редемптористів з Бельгії, які перейшли на східний обряд, і попросив  розпочати місійну працю на теренах Західної України. Їх розмістили в Уневі, потім надали приміщення у Збоїськах. Найбільший центр українські редемптористи мали у Голоску біля Львова.

Для успішної роботи серед українського населення бельгійські настоятелі відкрили «малу семінарію» (ювенат) для юнаків; для тих, хто бажав стати місіонером-редемптористом був новінат, після чого охочі мали можливість продовжувати студії за кордоном, у Бельгії.

Як розповідає куратор виставки, завідувач відділу ЛМІР Наталія Матлашенко, до створення експозиції, присвяченої ювілеєві ЧНІ, долучилися Львівська провінція о. редемптористів (ЧНІ),  Згромадження сестер милосердя св. Вінкентія у Львові.

Виставку побудовано за хронологічним принципом. Тут є матеріали про засновника Чину редемптористів Альфонса Лігуорі, його портрет і рукопис, вервиці першого редемпториста східного обряду в Канаді  бельгійця Ахіла Деляре, особисті речі блаженних УГКЦ Владик Миколая Чарнецького та Василя Величковського, отців Івана Зятика та Зенона Ковалика.

Із фондів музею представлено чимало архівних матеріалів, які розповідають про переслідування Української греко-католицької церкви після Львівського псевдособору 1946 року. Виставлено цікаві книги із Львівських та Станіславівської бібліотек монастирів оо.редемптористів.

Унікальною є колекція антимінсів середини XVIII - XX століть. Завдяки реставраторові музею Оксані Гірняк вони набули експозиційного вигляду.

Ікони, картини, фотографії, стародруки, документи розповідають про важкий столітній шлях монахів ЧНІ в Україні, які через проповіді, науку, святе і подвижницьке життя навертали українців до Бога. Низка матеріалів висвітлюють життя  Згромадження редемптористів сьогодні.

Урочисте відкриття виставки «Історія великої Місії» відбудеться у четвер, 3 жовтня, о   15 годині у Львівському музеї історії релігії.

Ірина Цебенко, Олена Малюга - наукові працівники Львівського музею історії релігії

тел.: (032) 261 48 22, 235 61 00, 235 70 07, 235 60 32