У Львові відновили скульптуру святого Яна з Дуклі з криниці бернардинського монастиря
  • Втр, 06/02/2024 - 11:46

Фігура покровителя Львова – пам’ятка XVIII ст.

Скульптуру святого Яна з Дуклі, яка стояла з XVIII століття на криниці колишнього монастиря бернардинів у центрі Львова, відреставрували. Невдовзі її повернуть на площу Соборну. Про це повідомили 4 лютого на сторінці Інституту Polonika, пише zaxid.net.

«Він провів багато часу в реставраційній майстерні. Ми дуже раді, що ця статуя незабаром повернеться після тривалих робіт у внутрішній південний двір колишнього монастиря отців бернардинів у Львові. Але перед тим, як це станеться, буде завершена консервація самої криниці», – зазначено у повідомленні.

Альтанку з куполом над криницею мають відновити повністю: покрівлю, консервацію кам’яних і металевих елементів, поліхромії. Крім того, там мали провести інженерні роботи з водовідведення та освітлення колодязя. За інформацією Львівської міськради, скульптуру разом з чотирма кам’яними вазами встановлять на місце орієнтовно до кінця весни.

Відновлена скульптура Яна з Дуклі (фото Polonika)

Відновлену скульптуру готують до встановлення у Львові (фото Polonika)

Статуя св. Яна з Дуклі виготовлена з цинкової бляхи, всередині порожня. На ній є шар міді і ще один шар зі сплаву олова, свинцю і міді, нанесені, ймовірно, під час попереднього ремонту. Руки фігури були виготовлені окремо, а потім припаяні. Голова святого Яна з Дуклі увінчана німбом зі сталі. Як розповіли реставратори скульптури, її металева несуча конструкція була у доброму стані і потребувала лише очищення від нашарувань, бруду та атмосферних забруднень, а також антикорозійного захисту. На частинах статуї збереглися фрагменти золота, це підтверджує те, що скульптура спочатку була повністю позолочена.

Реставрацію профінансував Інститут Polonika. Відновленням скульптури займався львівський фахівець Тарас Олещук у майстерні кераміко-скульптурної фабрики.

Фігуру відчистили від бруду та корозії (фото Polonika)

Бернардини прибули до Львова в 1460 році. Перший їхній монастир був дерев’яний. Відомо, що у 1470-1484 роках там перебував францисканський чернець Ян з Дуклі, після смерті його поховали на кладовищі при монастирі. За легендою, на місці, де поховали ченця, через рік вдарило цілюще джерело. Тож останки перепоховали, а на місці джерела викопали криницю.

Після смерті отця Яна почав розвиватися його культ. Процес його беатифікації розпочали у 1615 році. У Львові зберігалася частина його мощей, тому його дуже шанували, прибували паломники зі східної Малопольщі, Волині та Поділля, православні русини та вірмени. Культ Яна з Дуклі також був поширений серед воїнів, особливо в Україні. Святий Ян з Дуклі вважався покровителем Львова та військової шляхти. У вересні 1604 року у цій джерельній воді посвятило шаблі військо, яке 20 червня 1605 року захопило Москву. У 1733 році папа Климент XII проголосив Івана з Дуклі блаженним, канонізував Іван Павло ІІ у Кросно 1997 року.
 

Теперішній мурований монастир з костелом спорудили у 1600-1630 роках. Криниця праворуч від головного входу до костелу існує з 1620 року. Між 1748 і 1755 роками біля бернардинів збудували ротонду у вигляді альтанки з куполом, на якому встановили скульптуру Яна з Дуклі. У куполі зберігся розпис з ним.

Перед костелом 1736 року поставили кам’яну колону. Вважається, що її автором є скульптор Томас Гуттер або Фабіан Фесінґер. На колоні була скульптура Яна з Дуклі, який стояв навколішки зі складеними до молитви руками. Фігура зникла після 1944 року, тепер колону увінчує декоративна ваза. Цю колону відреставрували 2011 року.

Зникла скульптура з колони перед костелом бернардинів (Фотографії сторого Львова)

У храмі є каплиця з різьбленим надгробком 1608 року святого Яна з Дуклі, а у бічному вівтарі – його ікона, яку зафундувала мама митрополита Андрея Шептицького графиня Софія Фредро. Ще одна фігура Яна є на даху пам’ятки.

Зараз колишній костел є церквою святого Андрія УГКЦ. У колишньому монастирі працює архів та інші установи.