У Пакистані стартує процес беатифікації мученика, котрий 7 років тому врятував життя численних вірних
  • Нед, 13/02/2022 - 15:54

Акаш Башир стане першим мучеником в Пакистані. Принісши в жертві власне життя, він запобіг проникненню терориста до переповненого храму в місті Лахор в 2015 році, врятувавши життя численних вірних.

15 березня в місті Лахор в Пакистані буде відкрито дієцезіальний процес беатифікації Акаш Башира, який загинув сім років тому, перешкодивши терористу-смертникові підірвати себе в приміщенні католицького храму. Це сталося в храмі Сан-Джованні в районі Юханабад міста Лахор, де на недільну Месу зібралося коло двох тисяч вірних.

Акаш Башир був молодим християнином католиком. Зростав в простій, убогій, християнській сім’ї. Він навчався у салезіянському професійному училищі та виконував служіння в парафії. Хлопець був охоронцем у службі безпеки під час богослужіння. Це служіння він виконував з великою посвятою та самопожертвою, присвячуючи себе іншим. Завдяки своїй готовності він затримав терориста біля входу до храму, щоб той не зміг здійснити свій план — підірвати вибухівку. Жертвами стали приблизно 20 осіб та було кілька поранених, однак, більшість присутніх не постраждали.

Тієї неділі, 15 березня 2015 року, до групи охоронців служби безпеки надійшло повідомлення, що в 500 метрах від католицького храму скоєно терористичний замах на англіканську церкву, отож, молоді силовики вжили заходів, щоб захистити людей, що зібралися в храмі на богослужіння. Акаш Башир, побачивши терориста, що біг йому назустріч, намагався перешкодити йому увійти до храму та вчинити кровопролиття. Нападник намагався вирватися, але Акаш Башир виявив силу й непохитність у захисті своєї місії та віри, промовивши дуже сильні, навіть красномовні слова: «Я помру, але не пропущу тебе». Зловмисник вибухнув, убивши Акаша та ще 20 людей. Було також кілька поранених, однак, більшість людей, що перебували в храмі, були врятовані завдяки жертві Акаша й самопожертві його життя.

Дозвіл Апостольського Престолу на відкриття беатифікаційного процесу

Святий Престол надав дозвіл на відкриття дієцезяльного етапу  бетифікаційного процесу листом від 9 листопада 2021, оприлюненим 31 січня ц.р. з нагоди літургійної пам’яті св. Івана Боско. В церемонії відкриття беатифікації, що відбудеться 15 березня, візьме участь вся Єпископська Конференція цієї країни, а також Апостольський Нунцій, як вияв єдності усієї Католицької Церкви із християнською спільнотою Пакистану. Це перша офіційна справа беатифікації, що відбудеться у цій країні.

Виявляти силу віри в умовах переслідувань

Християнська спільнота передмістя Лахору є найбільшою в Пакистані. За останні роки тут було кілька нападів на християнські спільноти, отож свідчити християнську віру завжди є ризиком. Саме в цьому контексті,  позначеному бідністю й марґіналізацією, виростає постать та свідчення молодого християнина. Спільнота парафії Сан-Джованні зберігає пам’ять про Акаша, надалі розвивається, зростає та виявляє силу віри в контексті переслідувань.

В інтерв’ю для Vatican News, постулятор беатифікаційного процесу дон П’єрлуїджі Камероні наголосив, що місцевий Архиєпископ та вся християнська спільнота вважає Акаша знаком великої надії не тільки для християн, але й для всіх людей доброї волі.