У Римі відбудеться ХІІ Міжнародний форум Папської академії богослов’я
  • Чтв, 07/03/2024 - 12:33

Про раціональність віри в ХХІ столітті дискутуватимуть члени академії, богослови та представники світу науки та культури. Зустрічі відбуватимуться у двох університетах.

У Римі 7 і 8 березня 2024 року відбуватиметься XII Міжнародний форум Папської богословської академії. Академіки, богослови і представники світу науки та культури обговорюватимуть тему «Якою має бути раціональність для віруючих у XXI столітті? Від Fides et ratio до Veritatis gaudium. Віра і розум через 1700 років після Нікеї». Зустріч, яка проводиться кожні два роки, починаючи від 2002 року, є важливою нагодою як для членів академії, так і для всіх, хто бажає, глибше дослідити богословські та пов'язані з вірою аспекти.

«У документі "Ad theologiam promovendam", – пояснює голова Папської академії богослов'я преосвященний Антоніо Стальяно, – Папа Франциск пропагує трансдисциплінарний характер знань: це зобов'язання, якого ми не можемо уникнути і яке ми повинні прийняти як богослови на служінні радості Євангелія». Щодо теми, обраної для цьогорічного Форуму, він зазначає: «Християнська віра живе в історико-культурних умовах кожного часу, щоб усім "давати підстави для надії". Стає вимогою діа-логос, дискурс або раціональність, чи навіть слово, яке промовляє "крізь" безліч слів і множинних дискурсів сьогоднішнього світу. Тож виникає запитання: якою є раціональність для католиків XXI століття, що прагнуть серйозно поставитися до призначення Євангелія для всіх?».

У перший день, 7 березня, учасники дискутуватимуть у «Ювілейному» залі Вільного Університету Внебовзятої Діви Марії (LUMSA), а в п’ятницю дебати перемістяться до залу Павла VI Папського Латеранського Університету.