У Ватикані пройде міжнародна конференція «Прогрес регенеративної медицини і її вплив на культуру»
  • Чтв, 28/04/2016 - 08:57

З 28 по 30 квітня у Ватикані відбудеться міжнародна конференція «Прогрес регенеративної медицини і її вплив на культуру». Йдеться про міждисциплінарну зустріч, що включає діалог з питань біології, медицини та медичних технологій, віри і культури. Конференція організована Папською радою з культури у співпраці з різними партнерами, серед яких фонд «Stem for life». В ході конференції запланована аудієнція у Святішого Отця.

Говорячи про цілі конференції, президент Папської ради з культури кардинал Джанфранко Равазі підкреслив, що перш за все мова йде про діалог між вірою і наукою. Людське знання не вичерпується наукою, і щоб осягнути людину, необхідний внесок психології, філософії та духовності. Медицина охоплює не тільки сферу біології: це також питання антропології та культури.

Серед тем, яким учасники конференції приділять особливу увагу, - рідкісні захворювання. Їх в світі налічується шість тисяч, і ними страждають близько 300 мільйонів пацієнтів і - відповідно - їх сім'ї. Директор департаменту «Наука і віра» при Папській раді з культури священик Томаш Трафни вважає, що рідкісні захворювання - це «глобальний виклик», якому не приділяється належної уваги. Конференція покликана не тільки показати прогрес науки, а й запропонувати «етично прийнятне і сумісне з нашими цінностями послання надії для цієї конкретної сфери досліджень».

«Ми займаємося просуванням доступного горизонту науки, який стосується онкологічних захворювань, діабету і деяких видів клітинної терапії, щоб показати, що наука дійсно робить значні кроки вперед. Численні доповідачі обговорять оптимальні рішення в рамках досліджень, що відповідають нашим етичним стандартам, нашій сприйнятливості й цінностям. Існує величезна кількість наукових досліджень - десятки тисяч, - які не представляють ніяких етичних і моральних проблем і можуть застосовуватися в лікарнях і в терапевтичних програмах».

О. Томаш Трафни додав, що учасники конференції хочуть обговорити і такі напрямки наукових досліджень, які не відповідають нашому етичному кодексу. Наприклад, буде порушено тему терапевтичного застосування дорослих стовбурових клітин в порівнянні з етично неприйнятним використанням ембріональних клітин, і перший напрям видається набагато більш перспективним з наукової точки зору.

Лікар Робін Сміт, президент фонду «Stem for life», розповіла про останні досягнення в галузі клітинної терапії пухлин і рідкісних захворювань. В даний час проводиться 30 тисяч досліджень в цій області. Доктор Сміт підкреслила, що конференція буде «діалогом між наукою і вірою, щоб допомогти людям зрозуміти досягнення медицини, що використовує клітини нашого власного тіла».