Уганда під міжнародним тиском через радикальний захист ідентичності сім’ї
  • Суб, 21/10/2023 - 20:18

В рамках тиску на африканські країни, які зберігають законодавство, що противиться пропаганді та практикуванню гомосексуалізму, Світовий банк останніми днями підтвердив, що не надасть позику для Уганди.

Нещодавно в Уганді прийняли закон, що збільшує покарання за гомосексуальні акти і розбещення, а також пропагування життя в одностатевих зв’язках. Такі практики є заборонені і підлягають покаранню у більше, ніж половині країн Чорного Континенту. «Навіть в країнах, де не передбачено покарання, багато африканців відчувають невизначеність щодо осіб ЛГБТ і говорять про це. Невизначеність переходить в неспокій та нетолерантність як реакцію на все більшу присутність спільноти ЛГБТ та її все більші прагнення, а саме право укладати подружжя та усиновлювати дітей», - пише pch24.pl з посиланням на «La Nuova Bussola Quotidiana».

Як реакція на суспільні очікування, деякі парламенти запровадили приписи, що обмежують явну активність гомосексуалістів та їхніх організацій. У відповідь лобі ЛГБТ чинять тиск на міжнародні організації і держави, які скеровують допомогу до африканських країн, які, на їхню думку, є загрозою для пропагування такого стилю життя, пише pch24.pl.

Особливу реакцію викликало ухвалення законодавцями Уганди закону, що загострює покарання за практикування гомосексуалізму, в т.ч. запровадження смертної кари у випадках сексуального використання неповнолітніх, неповносправних та беззахисних осіб, а також коли зловмисник на сексуальному фоні заразить жертву насильства хворобою з виду СНІД.

Новий закон також передбачає вироки довічного ув’язнення за гомосексуальні практики, 20 років в’язниці за пропагування життя в одностатевих зв’язках та суворі обмеження для фірм чи інституцій – не виключаючи медія і позаурядові організації – які зумисно підтримують діяльність лобі ЛГБТ.

У відповідь Світовий банк 8 серпня оголосив, що планує затримати виплату нових позичок для Уганди через «порушення основних цінностей», які сповідує Світовий Банк.

Представник Кампали в ООН Адонія Аєбаре назвала таке рішення «винятково драконським». Вона також заявила, що настав час провести перегляд методів роботи Світового банку та рішень, які приймає його Рада. Президент африканської країни Йовері Мусевені сказав, що не має наміру піддаватись тиску з боку закордонних інституцій.

«Прикро, що Світовий банк та інші сміють за допомогою грошей змушувати нас відмовитися від нашої віри, нашої культури, наших принципів і суверенітету. Таким чином вони принижують усіх африканців»,- зазначив глава держави. – «Країни Заходу повинні припинити марнувати час людства, намагаючись нав’язати свої практики іншим народам», – додав президент на засіданні парламенту.

Позиція влади спонукала ЛГБТ-лобі до ще більшого наступу. У наступні місяці активісти били на сполох через ескалацію порушень прав людини. Наприкінці вересня вони повідомили про нібито фіксацію понад 300 випадків утисків, насильства та катувань щодо гомосексуалістів і значне зростання серед них випадків психічних захворювань і самогубств.

Кампанія не залишилася непоміченою. У понеділок Світовий банк підтвердив призупинення кредитів, доки уряд Уганди не надасть конкретних гарантій, що так звані ЛГБТ-люди не будуть стикатися з дискримінацією та що співробітники іноземних або міжнародних агентств не будуть заарештовані за участь у політичних ініціативах.

«Рішення Світового банку було визнано несправедливим і лицемірним. Уряд недаремно звинувачує кредитну установу в застосуванні подвійних стандартів, адже вона продовжує надавати кредити країнам Близького Сходу та Азії, де регулювання щодо ЛГБТ подібне до того, що в Уганді або навіть суворіше», – пише веб-сайт lanuovabq.it.

У свою чергу президент Мусевені заявив, що якщо його країні будуть потрібні гроші, вона отримає їх з інших джерел. Видобуток нафти має забезпечувати Уганді нові доходи з 2025 року. «З позиками чи без них Уганда розвиватиметься», — сказав він. Проте влада має переглянути бюджет і оцінити вплив втрати зовнішнього фінансування на стан країни.