Унікальний напрестольний хрест для української парафії в Данії
  • Птн, 15/09/2023 - 15:50

"Дякуємо жертводавцям із парафій Вайле, Ольборг та Орхус за унікальні напрестольні хрести для наших храмів, прототипом для яких став візантійський хрест данської королеви Дагмар",- написав у фейсбуці о. Василь Баглей.

 

За словами священника, на початку 13 століття король Данії Вальдемар II одружився з красунею-принцесою Маргаритою Драгомір родом з Чехії. Правдоподібно хрест був дарунком батьків і був виготовлений в Київській Русі чи Візантії.Народ Данії дуже полюбив принцесу за її великодушність і красу і дав їй ім'я Дагмар - "світла дівчина". На жаль, принцеса померла дуже рано, і пам'ять про неї данці надзвичайно трепетно ​​зберігають досі.

 

Наприкінці 17 століття у гробниці королеви Дагмар у Рінгстеді, було знайдено невеликий візантійський хрест 11 століття із золота, прикрашений емалевими образами. На його лицьовому боці зображено Розп'яття Христове, на звороті – Господь Вседержитель, Богоматір, Іван Хреститель, святителі Василій Великий та Іван Златоуст.

 

Розмір 30 см., матеріал груша. На ручці також зображено герб України та Данії , назва країн на рунах і кирилиці та імена фундаторів".