В Іспанії частішими стають випадки осквернення католицьких храмів
  • Срд, 15/08/2018 - 14:39

В Іспанії все частіше відбувається обкрадання або осквернення католицьких храмів. Днями, після року посиленої праці, вдалось відновити відреставровані фігурки Матері Божої і св. Павла з портику храму Андра Марі у місцевості Герніка. Ці вирізблені фігурки XV ст. були знищені минулого року невідомими вандалами.

Знищення цих готичних фігур отримало широкий резонанс. Місцева курія і влада визнали цей інцидент нападом на історичну спадщину регіону. В Країні Басків характерною рисою портиків храмів, побудованих в XIV i XV ст. є відсутність скульптур. Винятком є лише храми в Лекейтіо та Герніці. Портик в останньому виконав у 1449 році Санчо де Емпаран. Роботи по консервації тривали впродовж року. На жаль, реставраторам не вдалось повернути усі оригінальні елементи. Нанесеної «шкоди неможливо поправити, оскільки не вдалось повернути оригінальну голову Матері Божої, а фігурку св. Павла було розбито на багато дрібних фрагментів, які треба було реконструювати», - йдеться в комюніке курії.

Храм в Герніка не є винятком. Останнім часом відбулась серія крадіжок та осквернень церков. В регіоні Мадриду, в місцевості Фреснеділла де ля Оліва, місяць тому невідомі особи знищили дарохранильницю і висипали гостії. Для багатьох такого роду випадки є результатом ідеологізації публічного життя країни, інформує wiara.pl.