Варшава: Національний Марш за Життя та Родину
  • Пон, 19/06/2023 - 11:00

У неділю, 18 червня, вулицями Варшави пройшов Національний Марш за Життя та Родину під гаслом «Діти – майбутнє Польщі». В цей же день подібні заходи, відбулися й в інших польських містах, зокрема у Кракові, Вроцлаві, Катовіце, Познані, Серадзі та Жарах. З квітня по вересень у кількох сотнях польських міст проходитимуть марші за життя.

«Ми на марші, щоб дати Польщі, Європі та світу публічне свідчення прихильності справжнім цінностям. Сім’ї зустрічаються на маршах, і їхнє щастя надихає та переконує інших», – сказав Павел Оздоба, голова Центру Життя та Сім’ї, організатор маршу. «Марш є проявом підтримки шлюбу як союзу між чоловіком і жінкою. Сьогоднішній захід – це не лише можливість популяризувати сім’ю, а й показати актуальність певного культурного зразка. Важливо відстоювати ці цінності», – зазначив Павел Оздоба. “Сім’я – це унікальна соціальна одиниця – місце, де відбувається диво народження”, – додав він.

 

Цьогорічне гасло маршу – «Діти – майбутнє Польщі» – є відголоском до вересневої беатифікації родини Ульмів, коли вперше в історії Церкви до вівтаря буде піднесено ненароджену дитину. Павел Оздоба підкреслив, що гасло цьогорічного маршу нагадує нам про необхідність бачити майбутнє країни також у ненароджених дітях. «Нам потрібно про них дбати, щоб вони завжди мали право на життя і щоб ніхто в них не відібрав цього фундаментального права», – сказав організатор маршу. Під час заходу деякі акценти нагадували про беатифікацію.

 

Учасники маршу взялися за роботу духовного усиновлення зачатої дитини, яка полягає у 9-місячній молитві за одну ненароджену дитину, життя якої в небезпеці. «Це наш духовний дар, що є реалізацією гасла заходу». Крім того, учасники нагадали вчення Йоана Павла ІІ про право на життя. «Він є покровителем родини саме через свою стійкість у проповідуванні цивілізації життя», – підкреслив Павел Оздоба: «Ми хочемо дати чіткий сигнал, що ми все ще пам’ятаємо вчення Папи-поляка, вважаємо його цінним та важливим».  

 

Павел Оздоба багато років займається пролайф-діяльністю. «Для мене сім’я — це безцінна гавань миру, повна радості, щастя та основа мого приватного життя, те, на що можна покладатися, завжди безпечне місце, яке гарантує повний спектр любові з боку всієї родини – не лише дружини, але й дітей, бабусь і дідусів, братів і сестер та інших”, – сказав він.

 

Один з учасників маршу наголосив, що попри дощ у заході взяло участь багато родин. «Більше того, це міжнародний марш, адже ми чуємо різні мови», – сказав він. «Сім’я – це перше місце виховання молодого покоління. Ми хочемо показати, що сім’я – це сила, зв’язок і, насамперед, любов», – зазначив інший учасник маршу.

Перший Марш за життя і сім’ю відбувся у 2006 році у Варшаві. Відтоді понад 150 міст з усієї Польщі взялися за організацію заходу. У маршах беруть участь батьки з дітьми, люди похилого віку, учасники рухів та об’єднань, громадські діячі. У 2022 році лише у Варшаві марширували майже 10 тисяч людей.

 

Варшавський марш розпочався об 11:00 від Замкової площі. У ньому також взяли участь представники пролайф-рухів з-за кордону. Після закінчення маршу відбулася Свята Меса в Базиліці св. Хреста. На завершення у Варшаві відбувся концерт «Для міста і світу» за участю близько 100 молодих людей, які ділилися досвідом віри у своєму житті, що є посиланням на 40-річчя одної з пастирських поїздок Йоана Павла ІІ до Польщі. Почесний патронат над маршем взяв голова Конференції Єпископату Польщі архієпископ Станіслав Ґондецький, а ініціативу підтримали варшавські єпископи кардинал Казімєж Нич та єпископ Ромуальд Камінський.

Національний марш за життя та сім’ю – це одна з багатьох пролайф-ініціатив в Польщі. Понад 1500 осіб взяли участь в ХІ Конгресі багатодітних родин у Гродзіську Мазовецькому, який відбувся 16-18 червня. Метою заходу була інтеграція та популяризація позитивного образу багатодітних сімей. Захід супроводжувався гаслом «Сім’я створює гарну атмосферу». Зустріч організувала Асоціація багатодітних сімей «Три плюс», яка нині налічує понад 10 тисяч учасників з усієї Польщі.