Ватикан і угода з В’єтнамом: слабкість чи прояв здорового глузду Апостольської Столиці?
  • Чтв, 20/07/2023 - 11:55

“Президент В’єтнаму Во Ван Тхуонг прибуде до Ватикану наприкінці липня, щоб підписати угоду, яка відкриє шлях для присутності постійного представника Святішого Отця в Ханої”, – повідомляє агентство Reuters, зазначаючи, що ця інформація з високопоставлених джерел у Ватикані.

В'єтнамське інформаційне агентство підтвердило, що Во Ван Тхуонг, який обіймає посаду з березня, відвідає Австрію, Італію та Ватикан з 23 по 28 липня. У Римі він також зустрінеться з Папою Франциском. Остання папська аудієнція для глави в’єтнамської держави відбулася в 2016 році для тодішнього президента Чан Доі Куанга.

Присутність постійного представника Ватикану у В'єтнамі – це те, про що обидва дипломати говорять досить давно. Апостольський Престіл уже має свого представника, який, однак, не проживає у В’єтнамі – Архиєпископа Марека Залевського. Він є нунцієм у Сінгапурі і наразі отримав дозвіл від уряду В’єтнаму відвідати країну. “Принципової домовленості” про відкриття постійного представництва Святого Престолу в Ханої було досягнуто минулого року. Тепер це має стати реальністю після відновлення представництво в країні майже через 50 років після вислання апостольського делегата до В’єтнаму рішенням комуністичного уряду в 1975 році. Це було б значним кроком вперед, навіть якщо це ще не означає відновлення повних дипломатичних взаємин.

Як зазначає агентство “AsiaNews”, це також буде питання, певною мірою пов'язане з відносинами між Апостольською Столицею і КНР. З боку ватиканської дипломатії приклад В'єтнаму часто називався можлива “прагматична” модель подальшого розвитку взаємин із Пекіном. І саме “відкриття постійного офісу зв’язку Святого Престолу в Китаї” є одним із постулатів “для розвитку діалогу в правді та взаємній повазі”, які публічно представив Державний секретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін в інтерв’ю ватиканським ЗМІ минулої суботи. Ці слова були сказані в його коментарі до рішення Папи Франциска “полагодити канонічне порушення”, створене Пекіном, призначивши єпископа Йосифа Шен Біна єпископом Шанхаю.

Агентство AsiaNews зазначає, що на підконтрольних партії китайських католицьких сайтах новина про призначення Папою єпископа Шанхая не була опублікована: ні на сайті Патріотичного Товариства, ні на сайті Шанхайської єпархії, що було легко передбачити. Але навіть такий сайт, як Xinde, який завжди повідомляє про діяльність папи і лише тиждень тому висловив свою радість з приводу “подвійного дару” призначення єпископа Гонконгу Стівена Чоу кардиналом і членом Синоду, цього разу проігнорував цю новину. Неважко збагнути, що Xinde нічого не пише не тому, що не вважає це важливим для католиків у Китаї, а тому, що знає, що не може про це говорити. “Це ще один доказ того, що для китайської комуністичної влади, незважаючи на угоду зі Святим Престолом, призначення єпископів здається абсолютно автономною справою Пекіна”, — зазначає AsiaNews.