Ватикан: конференція про постійне формування священників
  • Срд, 07/02/2024 - 10:20

Приблизно 1000 учасників з 60 країн світу зібралися на захід, організований Дикастерією в справах духовенства разом з двома іншими. В програмі – молитовні моменти, доповіді, а також взаємне слухання в малих групах у синодальному стилі. Префект Дикастерії у справах духовенства підкреслює бажання вийти назустріч конкретним труднощам священничого життя і в той же час показати його красу, завдяки багатьом чудовим свідченням.

«Оживи Божий дар, який у тобі» (2Тм 1,6), – ці слова з Послання святого Павла до Тимотея стали темою Міжнародної конференції про постійне формування священників, що відбувається у Ватикані від 6 до 10 лютого 2024 року. На четвер, 8 лютого, запланована зустріч з Папою Франциском. Ініціативу організувала Дикастерія у справах духовенства у співпраці з Дикастерією в справах євангелізації – Відділом першої євангелізації та нових місцевих Церков, а також Дикастерією для Східних Церков. Метою є ініціювати спільний процес з усіма помісними Церквами для посилення супроводу священиків.

У конференції беруть активну участь експерти та відповідальні за формування. Фактично, кожна робоча сесія передбачає, окрім заслуховування доповідей, розбиття на мовні групи для обміну в синодальному стилі досвідом та роздумами на запропоновані теми. Висновки зустрічі, в суботу 10 лютого, будуть висвітлені префектами трьох залучених дикастерій, а після цього кардинал Лазар Ю Хун Сік, префект Дикастерії у справах духовенства, очолить Євхаристійне богослужіння в базиліці святого Петра. В інтерв'ю для Радіо Ватикану - Vatican News він розповів про необхідність відповідати на потреби священників у непростому соціокультурному контексті.

Дар, який потребує підтримки

«Дивлячись на священників у сучасному світі, розумієш, що вони потребують підтримки. Навіть святий Павло у своєму Посланні пише, що в той час Тимотей був трохи зневірений, тому відчуває, що повинен оживити в ньому Божий дар, і пише йому: "Оживи дар Божий, що в тобі". Тому що краса учнівства сьогодні не приходить раптово, а завжди вимагає розвитку, виховання, цілісного, спільнотного і місіонерського формування. І священики завжди просять про формування, а також про супровід, щоб вони могти жити радісно і щасливо», – зазначив кардинал-префект.

Ділячись думками про головні труднощі, які сьогодні відчувають священники, очільник ватиканського відомства, що займається справами духовенства, відзначив, що багато священників нарікають на самотність, а також вказав на те, що світ сьогодні дуже секуляризований. «У цьому контексті рух вперед вимагає взаємного піклування, незалежно від того, чи хтось старий, чи молодий, і таким чином ми стаємо даром один для одного. Тому жити реальністю дому, сім'ї серед священиків, це допоможе взаємному піклуванню, а також дасть свідчення перед зовнішнім світом. Саме це для нас означає синодальна Церква: йти всі разом, працювати разом, служити разом», – наголосив він.

Префект Дикастерії в справах духовенства висловлює сподівання на те, що ця конференція, в якій беруть участь 1000 священиків, експертів, осіб, відповідальних за формування, допоможе зрозуміти, на якому етапі ми перебуваємо, яким шляхом прямувати далі, яких священників сьогодні потребують Церква та світ, і з таким духом рухатимемося далі. «Тоді священники принесуть багато радості у світ, а Церква стане щасливішою, відважнішою, рухатиметься далі у своєму конкретному свідченні. Ми постараємося зробити все, що в наших силах, і я прошу людей молитися за священників, також і для того, щоб додати їм відваги», – закликав кардинал Лазар Ю Хун Сік.