Важке релігійне переслідування відбувається у близько 30 країнах світу
  • Пон, 26/06/2023 - 18:06

Впродовж останніх двох років релігійна свобода порушувалась у 61 країні по всьому світі. Майже 4,9 млрд. осіб, а це понад 62% світового населення, живуть у країнах, де відбувається жорстоке або дуже серйозне порушення релігійної свободи. Про це інформує звіт «Релігійна свобода у світі 2023» Папського товариства «Допомога Церкві у потребі».

У близько 30 країнах порушення пов’язані із великим стражданням місцевих католиків, пише pch24.pl.

Як наголошується у звіті, факторами, які спричиняють найбільшу кількість випадків релігійного переслідування, є ісламський екстремізм та етнічно-релігійний шовінізм, які у багатьох країнах Азії (наприклад, в Індії), мотивують мешканців до агресії супроти християн.

Звіт, який публікують раз на два роки від 1996 р., містить регіональні аналізи, загальну інформацію та вивчення випадків, і загалом охоплює 196 країн. До «червоної категорії» відносять переслідування з огляду на віру в 28 країнах. До них належать Афганістан, Іран, Північна Корея, Буркіна-Фасо, Малі, Судан, Лівія та ін. Вперше до цих країн, де до християн застосовують найбільші репресії, увійшла Нікарагуа, якою керує антикатолицький диктатор Ортеґа.

Від 2021 р. в 40 країнах по всьому світі людей переслідують чи вбивають за їхню віру. Найбільшу агресію щодо себе відчувають християни. Лише у самій Буркіна-Фасо в 2022 р. повідомлено про 3600 вбивств християн (тобто майже 10 щодня). Відповідно до звіту, місця культу та релігійні інституції стали мішенню нападів чи руйнації у 34 країнах від 2021 року.