Важкохвора дитина отримала італійське громадянство, щоб не залишитися без лікування у Великій Британії
  • Втр, 07/11/2023 - 16:48

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні надала італійське громадянство для восьмимісячної дитини, що було необхідним для її приїзду з Великої Британії на лікування. Інді Грегорі — восьмимісячна дівчинка, яка серйозно хвора на мітохондріальну хворобу, тяжке генетичне захворювання. Її батьки хотіли, щоб дитина лікувалася в римській лікарні Bambino Gesu, а не у Великій Британії, адже там лікарі наполягали на від’єднанні дитини від системи забезпечення життя, що означало потенційну її смерть.

Перевезти важкохвору дитину з Великої Британії до іншої країни для лікування непросто. Це пов’язано з численними юридичними ускладненнями, адже якщо британські лікарі вважають продовження лікування недієвим, то не нададуть згоду, без якої заборонено вивозити дитину із британським громадянством за кордон. Раніше Верховний суд Великої Британії постановив, що лікарі можуть законно призупинити лікування, яке нібито безперспективне, тому потенційна смерть розглядалася як рішення «в інтересах дитини».

Дін Грегорі та Клер Стеніфорт — батьки Інді, які шукали будь-які шляхи, щоб зберегти життя дочки і звернулися до Християнського юридичного центру. Працівники центру допомагали створити підстави для лікування ха кордоном. Італійський уряд пішов їм назустріч і Джорджія Мелоні надала громадянство для Інді. Це виключення можливе в особливих випадках, коли справа стосується «інтересів держави». В даній ситуації йшлося про збереження життя, оскільки в Італії заборонено будь-яку форму евтаназії.

Історія з Інді Грегорі ще не завершена, бо дівчинка лише отримала шанс на продовження лікування, а її батьки вже пройшли чималий шлях боротьби. Проте чимало британських сімей втратили навіть шанс боротися за життя. З 2014 року Велика Британія здобула недобру славу через нелюдяні випадки в системі судочинства і охорони здоров’я, які залишили великий слід на сумлінні нації.

Це нихка історій, які стосуються відмов у лікуванні за кордоном важкохворим дітям, що в підсумку призвело до їхньої передчасної смерті. Деякі з них привернули увагу всього світу, але попри заклики дозволити експериментальне лікування, британський суд залишався невблаганним.

Один з найгучніших прецедентів — суди у справі Чарлі Гарда 2017 року. Це хлопчик, який страждав на рідкісне генетичне захворювання. Його батьки відчайдушно боролися за можливість експериментального лікування у США. Суди ухвалили рішення на користь лікарні про відмову від підтримки життя, стверджуючи, що лікування навряд чи буде успішним і що продовження страждань Чарлі не в його інтересах. Цей випадок привернув увагу багатьох християн у світі та порушив етичні питання щодо права батьків боротися за життя дитини.