«Важливо зупинитися та подякувати Богові за пройдений шлях», — владика Володимир у неділю після Різдва
  • Нед, 31/12/2023 - 14:43

Сьогодні вже останній день 2023 року, який був ще одним роком нашого паломництва в напрямку Царства Небесного. Напевно не все нам вдавалося, не все заплановане ми встигли осягнути. Вже цього року нема за багато часу. Тому важливо зупинитися та подякувати Богові за цей пройдений шлях, навіть якщо з прикрощами чи помилками. Бо в цьому також криється Божа педагогіка.

Про це сказав єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Володимир у проповіді в неділю після Різдва в Архикатедральному соборі святого Юра.

А також зазначив у проповіді:

Читаючи Євангеліє (Мт 2, 13-23), ми так можемо собі думати, що це якась історична книга, згадка, а не реальні події. Тому нас не стосується.
Важливою постаттю у різдвяний час є особа св. Йосифа. Він як хранитель Ісуса Христа має також важливе місце в історії спасіння.

Ми мало знаємо про історію життя св. Йосифа. Євангеліє згадує лише про драматичні моменти в контексті народження та дитячих років Ісуса.
Втеча Святої Родини до Єгипту вказує нам на сьогоднішню ситуацію з міграцією та біженцями. Скільки наших людей є по цілому світі, варто звернути увагу також на внутрішню міграцію в Україні.

Просімо для них стійкості та покрову св. Йосифа, який чудово знає, що означає, втікати від небезпеки, мігрувати.
В літургійному календарі нашої Церкви не відведено окремого місця для св. Йосифа, але ми особливо звершуємо його пам’ять в неділю по Різдві, разом з царем Давидом та апостолом Яковом. В різдвяний час прославляємо Йосифа в колядках. Уявімо собі, Ісус разом з Йосифом працював, слухав його, поводився відносно нього як син. Божий Син звертався до Йосифа словом «батьку».
Як важливо просити св. Йосифа товариства на дорозі власного життя.
Давид був царем юдейським, якому обіцяно, що з його роду буде завжди хтось наступником престолу, тобто царем. Вихідцем з цього роду був св. Йосиф, тому він пішов до Вифлеєму, міста походження Давида, щоб зареєструвати свою вже Святу Родину.
Яків був першим апостолом Єрусалима. Через певне посвоячення з Ісусом Христом він названий братом Господнім.

Від нас очікується бути добрими учнями, ставати мудрішими. Найкраща школа – це школа життя, переплетена з досвідом днів і років. Все, що було помилкове та грішне, віддаймо в руки Божого милосердя.
Вже через декілька годин цей рік відійде в історію, а перед нами повстане багато чого нового, незнаного. Але Бог лишається той самий. Важливо, щоб ми його не відкидали з власного життя.

31 грудня 2023 р. Б. собор св. Юра