Вчені розшифрували текст одного з найстаріших біблійних рукописів
  • Пон, 27/07/2015 - 13:09

Найсучасніша техніка дозволила дослідникам прочитати текст шматка одного з найстаріших біблійних рукописів. Після Кумранських сувоїв це найдавніша біблійна пам’ятка.

Цей зітлілий фрагмент пергаменту завдовжки 7 см., знайдений 1970 року в руїнах синагоги в оазисі Ен-Гадді, що в Юдейській пустелі над Мертвим морем.

Тільки після 45 років по знайденні цей манускрипт, що походить із VI століття після Христа, вдалося прочитати. Зробили це ізраїльські й американські вчені з допомогою комп’ютерів Університету штату Кентуккі. Виявилося, що рукопис містить вісім перших віршів старозавітної Книги Левіт. Старші за нього — тільки рукописи, знайдені у 1950-1960‑х роках у Кумрані, також над Мертвим морем. Їх датують від ІІІ ст. до Р. Х. по І ст. після Р. Х.

Натомість найстарший повний єврейський текст Старого Завіту містить «кодекс з Алеппо». Переписаний у Х столітті н. е. у Галілеї, він був переховуваний у цьому сирійському місті від XIV століття аж до 1950‑х років, коли його контрабандою привезли в Ізраїль.