Відповідь на петицію: Мінкульт зобов’язаний повернути костел св. Миколая парафії
  • Птн, 02/02/2024 - 17:04

Кабінет Міністрів України у відповідь на петицію, яка набрала більше 25 тисяч голосів, підтвердив рішення про те, що Мінкульт зобов’язаний повернути костел парафії до 1 травня 2024 року згідно з Меморандумом.

Нагадаємо, що 27 жовтня 2023 року на сайті КМУ була зареєстрована петиція щодо передачі костелу св. Миколая релігійній громаді Римо-католицької Церкви, що вже було раніше закріплено, як в розпорядженні КМУ, так і в Меморандумі між Мінкультом та парафією. Але цього не сталось. І автентичний український костел продовжує руйнуватись.

Настоятель костелу отець Павло Вишковський ОМІ розповів, чого очікували віряни та небайдужі громадяни від петиції: «Що ми очікували від петиції? Щоб держава виконала неухильно те, до чого зобов’язалася півтора роки тому».

«Сподіваємось, що на цей раз, всі гілки влади цитуючи відповідь на петицію докладуть всіх зусиль «до реалізації зазначеного меморандуму у частині, що стосується передачі пам’ятки у постійне користування релігійній організації».

«Тому цієї петицією просимо забезпечити неухильне виконання розпорядження Кабінету Міністрів від 16 вересня 2020 року № 1203-р. «Деякі питання реалізації Указу Президента України від 18 серпня 2020 р. № 329» та умов Меморандуму та передачу релігійній організації “Релігійна громада Парафія Святого Миколая Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Католицької Церкви у м. Києві” об’єкта нерухомого майна – будівлі костелу Святого Миколая (м. Київ, вул. Велика Васильківська, 75)», – наголосив отець Павло.

   

 

З першого дня повномасштабної війни святиня функціонує згідно зі своїм призначенням: тут звершують Богослужіння і водночас надають різноманітну гуманітарну допомогу, підтримуючи постраждалих людей.

Віряни наполягають, що костел, зведений католицькою громадою Києва на зламі XIX-ХХ століть власним коштом, має відновити свій повноцінний статус парафіяльної святині та бути повернутим парафії.