«Вони вирвалися з пекла». До ватиканської педіатричної лікарні прибули діти з Гази
  • Срд, 31/01/2024 - 13:08

Четверо малюків, уражені недугами ортопедичного, гематологічного та неврологічного характеру, перебуватимуть в лікарні «Дитятка Ісуса» ввесь час, необхідний для одужання.

«Ми нарешті побачили усмішку в очах цих дітей. Вони щасливі, тому що вибралися з пекла, як вони нам сказали. Для них приїзд до Італії був мрією, і ось вони її здійснили», – зі зворушенням розповів о. Ібрагім Фалтас, Вікарій Кустодії Святої Землі, під час зустрічі з журналістами, що відбулася 30 січня 2024 року, після відвідин дітей, які прибули на лікування до ватиканської педіатричної лікарні із Сектору Гази. В брифінгу взяли участь також Тіціано Онесті, президент лікарні «Bambino Gesù», та Посол Палестини при Святому Престолі Ісса Кассіссієх.

Промінь надії серед моря страждань

«Прийом, який вони отримали тут, прекрасний, – додає о. Фалтас, – і це знак того, що Дитятко Ісус приймає всіх, без жодної різниці. Всі вони – мусульмани, приїхали з Сектора Гази, і кожен з них має свою особливу історію». Серед них є хлопчик з ортопедичними проблемами, батько якого, Мохамед Аль-Ашкар, журналіст, бачив, як 26 членів його родини загинули під час бомбардувань; його дружина втекла до Арабських Еміратів з двома іншими доньками, які також хворіють».

«Ці діти вже хворіли, – пояснив Тіціано Онесті, – але оскільки вони не мають змоги лікуватися в Газі, де більше не існує лікарні, ми вирішили перевезти їх сюди. На жаль, їх тепер небагато, бо таких дітей набагато більше. Звичайно, для цих дітей – це надія, але, на жаль, це лише крапля в порівнянні з великою потребою, яка існує. Ми відчуваємо зобов’язання піклуватися про них, з почуттям близькості, незалежно від релігії чи інших факторів, тому що йдеться про життя, а ми завжди за життя». Двоє дітей, як зазначила д-р Лучія Челесті, керівниця приймального відділення лікарні, мають неврологічні патології, один - ортопедичні проблеми, а ще одна дитина має гематологічні проблеми. Вони залишатимуться під опікою стільки часу, скільки буде потрібно для їх одужання.

Отець Фалтас: зупинити це кровопролиття

«Вивезти їх не було просто: ми вели переговори з палестинською владою, з єгипетською владою, з Ізраїлем. У нас було 100 осіб у списку, але поки що нам вдалося вивезти лише 11, разом із 13 супроводжуючими особами», – додає о. Фалтас, який звертається з новим закликом до міжнародної спільноти. «Настав час сказати: "Досить!". Понад 26 тисяч людей втратили життя, ще 65 тисяч поранені, що не мають можливості лікуватися, оскільки зруйновані лікарні. Тому міжнародна спільнота повинна втрутитися, щоб зупинити цю війну. Ми сподіваємося, що зараз, після всіх цих жертв, буде знайдено рішення проблеми, буде знайдено мир: якщо це не буде зроблено тепер, після всіх цих жертв, то коли? Час настав, і рішення – це вирішення за принципом двох держав, єдине, яке може гарантувати, що палестинці та ізраїльтяни зможуть жити в мирі. Бо правда полягає в тому, що в даний момент нікому не є добре: ні юдеям, ні християнам, ні мусульманам, ні палестинцям, ні ізраїльтянам», – підсумовує він.