Всесвітній День дітей: діти, які прибули з України, тікаючи від лиха війни
  • Птн, 24/05/2024 - 11:53

Серед багатьох дітей, які візьмуть участь у Всесвітньому Дні дітей, будуть хлопчик і дівчинка дошкільного віку з України, які лікуються у ватиканській педіатричній лікарні «Bambino Gesu».

Від 25 до 26 травня 2024 р. у Римі відбуватимуться відзначення І Всесвітнього дня дітей. Серед учасників – діти з багатьох куточків світу, зокрема, з країн, у яких триває війна. У інтерв’ю для Vatican News очільник Християнського робітничого руху та координатор консорціуму «Umana Solidarietà» Паоло Раґуза наголосив на важливості надати таким дітям і сім’ям не лише дах над головою, але й бути надією для тих, що прибувають в Італію, особливо для наймолодших.

Кожна сім’я, яка прибула із країн, у яких триває збройне протистояння, має непростий досвід, який торкається покинення власної батьківщини. Зокрема, учасниками Всесвітнього дня дітей будуть українські діти. Серед них – хлопчик і дівчинка, опіку над якими здійснює ватиканська педіатрична лікарня «Bambino Gesu» (Дитятко Ісус). Вони прибули сюди зі своїми мамами, рятуючись гуманітарними коридорами та перебувають під опікою закладу від лютого 2024 року, перенісши кілька операцій.

Обидві матері належать до різних християнських конфесій, оскільки одна з них залічує себе до Православної Церкви, а інша є членкинею однієї з протестантських громад. Їхні чоловіки спочатку були в Україні, але зараз вони возз’єдналися з сім’ями в Італії. Ці дві сім’ї з ентузіазмом ставляться до тих зусиль, які лікарня надає дітям у сфері освіти, медицини та терапії. На цьому також наголошує Паоло Раґуза, вказуючи на заохочення Папи Франциска. «Недостатньо дати дах над головою, але ми повинні запропонувати те відчуття людяності, гостинності та милосердя, яке притаманне нашій країні», – зазначає він. Після успішної реабілітації дітей, обидві сім’ї планують залишитися в Італії і мають на меті здобути самостійність, знайшовши роботу та віддати дітей до дитячого садочка.