The Wall Street Journal: наука приводить все більше аргументів на користь ідеї існування Бога
  • Суб, 27/12/2014 - 00:35

Незважаючи на переконаність, що розділяється багатьма у тому, що з розвитком науки зменшується потреба у зверненні до поняття "Бог", чутки про "смерть" Всевишнього були передчасними, вважає американський письменник і телеведучий Ерік Метаксас, що опублікував статтю в газеті The Wall Street Journal. За словами автора, відносно нові аргументи на користь існування Бога виходять з самої науки.

У 1966 році астроном Карл Саган заявив, що планета, на якій може існувати життя, повинна відповідати двом важливим критеріям: обертатися навколо зірки певного типу і перебувати на сприятливій для життя відстані від цієї зірки. Якщо вважати, що у Всесвіті приблизно октильйон планет, то приблизно на септильйоні з них можливе життя.

У 60-х вчені почали шукати радіосигнали, схожі на повідомлення інопланетян. Але донині нічого не виявлено.

Коли наші пізнання про Всесвіт розширилися, пояснює Метаксас, стало очевидно, що для існування життя необхідно набагато більше параметрів. Поступово виявилося, що існування життя суперечить теорії ймовірності на будь-якій планеті Всесвіту, в тому числі на Землі.

"Сьогодні нам відомо більше 200 параметрів, які необхідні для того, щоб планета могла підтримувати існування життя. Всі ці параметри потрібно дотримати в точності. Інакше все розвалиться. Не було б неподалік масивної планети на зразок Юпітера, чиє тяжіння відтягує на неї астероїди, в тисячу разів більше астероїдів падало б на поверхню Землі", - йдеться в статті.

Але ми існуємо. "Чи могли всі  ці численні параметри стати ідеальними випадково?" - задається питанням автор. Чи не час визнати, що наука свідчить: ми не можемо бути породженням випадкових сил? "Хіба ж не правда, що для припущення, що ці ідеальні умови створив якийсь розум, потрібно набагато слабша віра, ніж для переконання, що Земля, яка здатна підтримувати життя, виникла всупереч неймовірно несприятливих факторів?" - запитує Метаксас.

Але це ще не все, продовжує він. "Тонке налаштування, без якого на планеті не може існувати життя, - дурниці в порівнянні з тонким налаштуванням, без якого Всесвіт взагалі б не існував", - пише автор публікації. Астрофізики з'ясували, що сила чотирьох основоположних взаємодій (гравітаційної, електромагнітної, сильної ядерної і слабкої ядерної) була визначена  менш ніж через одну мільйонну частку секунди після Великого Вибуху. Якби будь-яка з цих величин була трохи іншою, Всесвіт не зміг б існувати.

Уявлення, що все "виникло саме по собі", суперечить здоровому глузду, підсумовує автор.

Всесвіт - чудо з чудес, яке неминуче вказує на існування чогось або Когось поза його межами, пише він.