«Закхею, злізай!». П’ята медитація на тиждень духовних вправ
  • Птн, 23/02/2024 - 13:16

Важливості особистої зустрічі з Ісусом присвячена п’ята медитація з циклу роздумів, якими в соціальних мережах ділиться проповідник Папського дому в контексті тижня духовних вправ Папи та Римської курії.

П’ятниця, 23 лютого 2024 р., – це останній день періоду духовних вправ, протягом якого Папа Франциск та очільники дикастерій Римської курії призупинили свою діяльність, щоби на початку Великого Посту присвятити час молитовному зосередженню. У цьому контексті редакція, що координує присутність Vatican News у соціальних мережах, звернулася до Проповідника Папського дому кардинала Раньєро Канталамесси з проханням приготувати короткі роздуми для підписників, які той зосередив на коротких висловах Ісуса, яких, однак, за його словами, вистачить, щоб «пережовувати» протягом цілого дня.

«Закхею, притьмом злізай, бо я сьогодні маю бути в твоїм домі», – сказав Ісус начальникові єрихонських митарів, який, бувши низького зросту, виліз на дерево, щоб побачити Христа. Як зазначив проповідник Папського дому, слово Ісуса: «Я сьогодні хочу прийти до твого дому», звернене до нас, означає: «Я хочу ввійти в нутро твого життя. Мені недостатньо зустрічі з тобою серед натовпу, на площі чи в Церкві».

Закоханий, який не розчарує

«Згадаймо заклик Папи Франциска, вміщений на початку його Апостольського напоумлення Evangelii Gaudium: "Я заохочую кожного християнина, в якому б місці та в якій би ситуації він не перебував, поновити сьогодні свою особисту зустріч з Ісусом Христом або, принаймні, прийняти рішення дозволити Йому себе зустріти, шукати Його кожного дня безупинно" (EG, 3). У чому ж полягає ця знаменита "особиста зустріч" з Христом? Це схоже, – пояснює кардинал Канталамесса, – на зустріч з людиною наживо, після того, як роками знав її лише за фотографією. Зрозуміти різницю допомагає те, що відбувається в людській сфері, коли ти переходиш від знайомства з людиною до закоханості в неї. Якщо ти юнак чи дівчина, ти можеш зрозуміти це краще, ніж будь-хто інший. Ніщо так по-справжньому не змінює життя, як закоханість. Як природна, так і духовна. А Ісус – це Закоханий, Який ніколи не розчарує!».