Заклик ВРЦіРО до справедливого миру та солідарності для України
  • Чтв, 18/04/2024 - 17:17

Заклик до справедливого миру та солідарності для України

Ми, представники Конференції Європейських Церков (КЄЦ) разом з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), займаємо єдину позицію щодо засудження агресії Російської Федерації проти України, яка триває з 2022 року. Неспровоковане вторгнення на українську територію завдало безмірних страждань тисячам невинних мирних жителів, дестабілізувало регіон та порушило основоположні принципи міжнародного права і людської гідності.

Крім того, ми глибоко стурбовані співучастю Російської православної церкви в легітимізації цього несправедливого конфлікту. Після вторгнення, КЄЦ відкрито закликала патріарха Кирила виступити проти війни в Україні, але не отримала жодної реакції. Ми також засуджуємо документи, нещодавно видані Всесвітнім російським народним собором, які виправдовують російську агресію проти України. Як послідовники Христа, ми глибоко засмучені тим, що Церква схвалює акти агресії та насильства, які прямо суперечать вченню про мир, закладеному в християнській вірі.

Ми також виражаємо нашу повну солідарність з Церквами, та міжнародними екуменічними і гуманітарними організаціями за те, що вони, незважаючи на труднощі, невпинно докладають зусиль для надання гуманітарної допомоги та підтримки, щоб полегшити страждання потерпілих унаслідок конфлікту.

Ми, як люди віруючі, зобов'язані дотримуватися принципів милосердя. Тому ми закликаємо продовжувати надавати гуманітарну допомогу народу України, який гостро потребує продовольства, житла, медичної допомоги, а також психологічної та духовної підтримки для відновлення свого нормального життя.

Крім того, ми наголошуємо на важливості діалогу та примирення між релігійними та політичними діячами, як необхідних передумов для досягнення тривалого миру в регіоні.

В умовах какофонії глобальних подій незаперечним є той факт, що Україна та її народ поступово зникають з авансцени міжнародної свідомості. Сьогодні, коли увага світу розсіюється, вкрай важливо відзначити, що Україна, як і раніше, гостро потребує підтримки і солідарності. Тому давайте знову візьмемо на себе зобов'язання привертати увагу до тяжкого становища України, виступати за справедливість і мир, а також стежити за тим, щоб український народ не був забутий.

На завершення, ми закликаємо політичних діячів, глав держав, церков і релігійних громад приєднатися до нас у засудженні російської агресії проти України, у висловленні солідарності з церквами та народом України, а також у невтомній праці задля справедливого, тривалого миру в цьому регіоні.

Нехай Господь дарує нам мудрість, відвагу та милосердя у прагненні бути знаряддям Його миру в світі, розтерзаному насильством і несправедливістю.

17 квітня 2024 року