Жертви вірусу Ебола серед місіонерів
  • Срд, 13/08/2014 - 15:59

Місіонери не залишають хворих, незважаючи на ризик інфекції. Багато з них вже захворіли.

Єпископат Гани видав ноту, в якій закликає владу вжити всіх необхідних заходів, аби запобігти вірусу Ебола в цій країні. Епідемія вже є у Гвінеї, Ліберії, Сьєрра-Леоне, а останнім часом також у Нігерії, де запроваджено надзвичайний стан. Кількість осіб, що померли від кровоточивої лихоманки, перевищила тисячу.

Єпископи Гани побоюються, що інфекція пошириться через порти, до яких прибувають рибалки з постраждалих країн. «Це – як читаємо в документі – серйозна загроза не тільки для їхніх сімей, але й для всього народу». Тому єпископи пропонують, щоб ці рибалки пройшли спеціальну експертизу, перш ніж повернутися додому. Нота також пропонує створити спеціальні центри з медичним персоналом, який підготований, щоб впоратися з можливим надзвичайним станом. Він також наголосив на потребі інформувати громадськість про профілактику і лікування кровоточивої лихоманки.

Міністр охорони здоров'я Ліберії Льюїс Браун визнав, що його уряд перебуває в серйозній біді, тому що медичний персонал покидає лікарні, побоюючись інфекції. Незважаючи на зростаючу небезпеку люди Церкви все ще залишаються з тими, які потребують догляду. У Монровії померла 9 серпня с. Шанталь Паскалін з Інституту Сестер Місіонерок Непорочного Зачаття. Вона заразилися вірусом під час догляду за хворими. У важкому стані є також с. Паціенція Мелгар, інфікована в тій же клініці, якою керує орден боніфратрів. У церквах Ліберії та Сьєрра-Леоне тисячі людей молилися про захист від епідемії.

Дотепер немає ефективної вакцини чи ліків від вірусу Ебола. У Сполучених Штатах, однак, застосували експериментальне лікування на двох американських місіонерах, які заразилися інфекцією в Африці. Якщо експериментальний метод дасть позитивні результати, експерти з Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я розглянуть можливість його широкого використання. Таку терапію застосували до іспанського боніфратера Мігеля Паяреса, але в його випадку вона виявилася неефективною і 75-річний монах помер у лікарні в Мадриді.

Попри інтенсивну терапію монах мав щораз більші проблеми з диханням. Він помер учора вранці. Він є четвертою людиною з медичної команди лікарні св. Йосипа в Монровії, що стала жертвою смертельного вірусу. Орден боніфратрів у спеціальному повідомленні висловив подяку адміністративним органам та громадськості за підтримку, особливо персоналу лікарні Карлоса III, в якій перебував монах Мігель Паярес. У молитві та єдності з родиною монаха запевнили Архиєпископ Брауліо Родрігес з Толедо і Папські Місійні Справи. Водночас вони просять пам'ятати і підтримувати місіонерів, які готові віддати  своє життя, піклуючись про пацієнтів, що інфіковані вірусом Ебола.