Знову пожежа у Франції: горів будинок монастиря св. Мартина Турського
  • Срд, 22/07/2020 - 14:35

Чергова пожежа в історичному та символічному місці релігійного культу у Франції. В ніч з понеділка на вівторок було підпалено один із будинків монастиря св. Мартина в Лігже. На щастя, охороні вдалось ліквідувати вогонь. Як інформує видання Le Figaro, вогонь не дійшов до історичного храму і бібліотеки, в якій зберігається одна із найцінніших збірок книг на релігійну тематику в Європі.

Абатство в Лігже є колискою християнства у Франції. Його заснував св. Мартин Турський у 361 році на території давньої римської вілли, яку йому подарував св. Іларій Піктавійський. Св. Мартин жив там як ереміт, але з часом, коли навколо нього почало збиратись все більше учнів, заснував там монастир. Спільнота надихалась східним монашеством, оскільки ці події відбувались приблизно за 150 років до народження св. Бенедикта. Зараз в цьому монастирі проживає 25 монахів-бенедиктинців.

На думку поліції, найбільш правдоподібною причиною пожежі був підпал. Наразі єдиним підозрюваним є 50-річний чоловік із сусіднього села, котрий спав біля монастиря у стані алкогольного сп’яніння. Цього чоловіка добре знає і поліція, і монахи, оскільки регулярно давали йому продукти харчування. Настоятель бенедиктинців сказав, що монастир дасть собі раду із направленням завданої шкоди. Він також тішиться тим, що цього разу не дійшло до осквернення. «Хоча, не слід замовчувати те, що у Франції кожного дня доходить до осквернення чи нападів на наші церкви», - додав він.