Зустріч зі священиками та сім’ями, що втратили житло: Папа на периферії Риму
  • Птн, 17/11/2023 - 13:47

Єпископ Риму здійснив черговий візит на околиці своєї дієцезії, зустрівшись зі священиками XVII Префектури, з якими спілкувався на парафії Санта-Марія-Мадре-дель-Оспіталіта. Перед поверненням до Ватикану він зустрівся з сім’ями вбогих і мігрантів без помешкання, які знайшли притулок при парафії.

«Цього вечора Папа Франциск перебуває на парафії Санта-Марія-Мадре-дель-Оспіталіта, в мікрорайоні Вілла-Верде, щоб зустрітися з приблизно 40 священиками XVII Префектури Римської дієцезії та з префектами східної частини міста», – таким лаконічним повідомленням Директор пресслужби Святого Престолу ввечері, 16 листопада 2023 р., повідомив про черговий візит Єпископа Риму на околиці своєї дієцезії, щоб вислухати та підбадьорити священиків, які служать часто в обставинах важких соціальних контекстах.

Півторагодинний діалог

За цим коротким реченням, натомість, приховується понад півтори години спілкування єпископа зі «своїми» священиками. Це вже друга така поїздка Папи Франциска на периферії своєї дієцезії, після відвідин 29 вересня парафії Санта-Марія-делла-Салюте у західному передмісті Риму. На зустріч зібралися приблизно 40 душпастирів разом із єпископом-помічником, відповідальним за душпастирство в цій частині дієцезії. Папа потиснув руку кожному, роздаючи вервиці, привітався із подружньою парою Розаріо та Анни, що святкували 50 років подружнього життя, помолився в каплиці Найсвятіших Тайн. Далі в парафіяльному залі відбулася розмова з душпастирями, під час якої кожен по черзі ставив своє запитання, на яке Святіший Отець експромтом відповідав.

Як розповів єпископ Рікардо Ламба, це був «дуже відкритий, щирий і родинний діалог». Папа «заохотив усіх продовжувати добру роботу, яку вони вже виконують, і надалі перебувати серед людей, постійно проповідувати Євангеліє, навіть якщо є труднощі. Він закликав і надалі зберігати цей синодальний стиль у парафіях, який передбачає постійну співпрацю між мирянами та священиками».

Місце гостинності

Парафія, що перебуває під покровом Пресвятої Богородиці, Матері гостинності, не даремно носить таку назву. На території парафіяльного комплексу розташоване «Селище Гостинності», що складається із дванадцяти помешкань, в яких приймають сім’ї, що опинилися на вулиці або потребують допомоги. «Коли вони втрачають житло, – пояснив Папі парох о. Рокко Массіміліано Каліандро, – ми забираємо всю сім'ю: матір, батька, дітей. В нас вони живуть разом рік чи два, а потім переїжджають на нове місце». Наприкінці візиту Святіший Отець привітався з деякими з цих сімей, між якими є біженці з Африки та України.