40 років тому св. Іван Павло ІІ заснував Світові дні молоді
  • Чтв, 11/04/2024 - 17:47

Майже 40 років тому в Римі відбулася подія, яка заклала основу того, що сьогодні називається Світовими днями молоді (СДМ). 14 квітня 1984 року Папа Іван Павло ІІ зустрівся в Римі з 300 000 молодих людей з усього світу, яких прийняли близько 6 000 римських родин.

СДМ – це зустріч молоді з усього світу з Папою, яка відбувається кожні два-три роки в різних містах світу. Перша відбулася в Римі у 1986 році. З того часу плодами кожного СДМ стають: навернення, відкриття покликань і навіть розповідають про чуда.

Основна подія була частиною Святого року відкуплення, 1984 року, який відзначався біля Вербної неділі. З цієї нагоди Папа сказав зібраній молоді, що «справжня проблема життя полягає, по суті, в тому, щоб визначити, перш за все, яке місце займає молодь у сучасному світі», пише CNA.

Далі св. Іван Павло ІІ звернувся до кожного з присутніх особисто, пояснюючи, що молоді люди покликані зробити любов і послання Ісуса Христа присутніми у кожному своєму житті.

«Якщо ви знаєте, як дивитися на світ новими очима, які дає вам віра, тоді ви будете знати, як дивитися на нього, витягнувши руки в жесті любові. Ви зможете відкрити в ньому, посеред стількох страждань і несправедливості, не підозрювану присутність добра, захоплюючі перспективи краси, обґрунтовані причини для надії на краще завтра», – сказав він їм.

Святіший Отець наголосив, що цього можна досягти лише через глибоко вкорінену віру в Ісуса.

«Справжня сила в Христі, Відкупителі світу! Це центральна точка всього дискурсу. І це момент, щоб поставити ключове питання: Цей Ісус, який був молодим, як ти, який жив у зразковій сім’ї і глибоко знав світ людей, хто він для тебе?» — запитав Папа.

Тоді святий Іван Павло ІІ подарував організаторам події знаменитий «Молодіжний хрест» з місією рознести його по всьому світу «як знак і нагадування, що тільки в мертвому і воскреслому Ісусі є спасіння і відкуплення».

Цей дерев’яний хрест став символом СДМ, мандруючи єпархіями світу та всіма місцями, де відбувається подія.

Хрест сьогодні зберігається у Міжнародному молодіжному центрі Сан-Лоренцо (CSL), який разом із спонсорством Дикастерії у справах мирян, родини та життя та Молодіжної фундації Івана Павла ІІ організував низку заходів з нагоди святкування 40-річчя цієї першої зустрічі Папи-поляка з молоддю.

13 квітня «Молодіжний хрест» вирушить у паломництво від площі Святого Петра до CSL, а Літургію відслужить кардинал Хосе Толентіно де Мендонса. Завершиться день молитовним чуванням і поклонінням хресту під назвою «Встань».

У неділю, 14 квітня, кардинал Лазарус Ю Хен Сік, префект Дикастерії у справах духовенства, відправить Літургію, а пізніше буде час для молодих людей, щоб дати свої свідчення.

Міжнародний молодіжний центр Сан-Лоренцо є центром прийому та інформації для молодих паломників у Римі, а також місцем молитви. Він також служить штабом для підготовки до Світових Днів Молоді.