5 ознак того, що вам терміново потрібно відпочити від соціальних мереж
  • Пон, 01/04/2024 - 13:31

У світі, де віртуальний світ домінує чи не більше, ніж фізичний, ми схильні зосереджуватися лише на дітях, коли йдеться про обмеження в соціальних мережах. Часто з’являються статті та дослідження про час, проведений перед екраном, та його вплив на зростаючий розум, і з часом вносяться корективи, але чи не може бути так, що дорослі також потребують таких перерв? Чи потрібно вам робити перерву в соціальних мережах?

1. ТРИВОГА
Тривога – хитрий звір, адже спочатку думки здаються ясними, логічними і власними. Одна думка веде за собою іншу, і не встигнеш озирнутися, як у грудях починає стискатися, а дихання перехоплює. Наші власні вчинки викликають певну тривогу, але частіше за все тривогу народжує і розводить Ворог, щоб використати її проти людини. Соціальні мережі можуть викликати тривогу від теорій про те, що відбувається у світі, до непорозумінь з друзями в соціальній мережі, до самої ідеї про те, чого навіть не існує. Якщо після перегляду соціальних мереж ви помітили, що відчуваєте незначну або велику тривогу, це може бути ознакою того, що вам потрібен тайм-аут, і вам потрібно освіжитися, випивши повний напій спокою.

2. ДРАТІВЛИВІСТЬ
Це легко помітити у дитини, коли вона проводить занадто багато часу перед екраном, але дратівливість може проявлятися й у дорослих. Людський мозок не пристосований до того, щоб проводити більшу частину свого часу, втупившись у скляний екран; якби це було так, то екрани були б у нас з давніх-давен. Почуття роздратованості, легкої піддатливості на провокації або незадоволення зовнішнім світом – це явні ознаки того, що варто скористатися кнопкою вимкнення телефону. Діти часто проявляють ці почуття у вигляді істерик або спалахів гніву, і хоча дорослі не плачуть і не кричать на підлозі, існують тонкі способи, як ці засмучені почуття можуть бути спроектовані назовні. Ці тайм-аути й перерви не є покаранням ні для дітей, ні для вас, дорослих. Натомість, це ковток часу, проведеного поза віртуальним світом і занурення в реальне життя, відчутне і теперішнє. Таке перезавантаження може допомогти вашим перспективам перемикнутися на більший світ за межами того, що ми бачимо на шестидюймовому екрані.

3. ПОРІВНЯННЯ
Ще один ключовий фактор, який нав’язують нам соціальні медіа, полягає в тому, що ми часто опиняємося в ситуації порівняння себе з іншими. Соціальні медіа рідко показують приховані емоції життя, лише найяскравіші моменти. Зазвичай це відбувається тому, що ми не хочемо показувати світові фотографії чи відео, на яких ми плачемо перед сном або болить серце. Для тих, хто це робить, це здається незручним і дивним, тому виникає небажання робити це знову. Через ці соціальні почуття в Інтернеті існують лише яскраві моменти, канікули та щасливі блискучі фотографії, і з цього випливає порівняння. Порівняння – це крадій радості, і Ворог буде використовувати його, щоб переконати вас, що у всіх інших життя краще, ніж у вас. Саме тут може допомогти перерва у спілкуванні з соціальними мережами, адже ви зможете поспілкуватися з іншими людьми за межами додатків і побачити, що кожен переживає труднощі, кожен переживає дні, сповнені радості, і кожен живе справжнім життям за межами того, що можна зафіксувати за допомогою телефону. Перерва в соціальних мережах також може дозволити вам попросити Бога відкрити вам істину і допомогти вам отримати більш здорове розуміння життя по цей бік Небес.

4. ДЕПРЕСІЯ
Депресія – це ще одна важлива ознака того, що відмова від соціальних мереж може бути корисною. Особливо в той час, коли у світі постійно йдуть війни і чутки про війни, коли наші стрічки наповнюються жахливими новинами, і коли світ перебуває в такому похмурому місці, навіть найсильніші оптимісти можуть відчути, що їхній настрій погіршився. Депресія може нахлинути, як приливна хвиля, і надовго затягнути вас у водяну пастку, яку важко подолати і від якої важко звільнитися. Якщо ви відчуваєте, що ці повідомлення погано впливають на ваше психічне здоров’я, можливо, буде розумно на деякий час відсторонитися від усього цього. Це не означає, що ви обираєте жити в ілюзії, подалі від інформації, але ви даруєте собі благодать, що вам не потрібно постійно нести такий важкий тягар. Ваше психічне здоров’я має бути таким же пріоритетним, як і фізичне, і перерва у спілкуванні з соціальними мережами може бути важливим аспектом.

5. РУХ У ТВОЄМУ ДУСІ
Часто Бог дає нам ідею або підштовхує до чогось, що Він хоче, щоб ми зробили, щоб ми могли пізнати Його по-новому. Можливо, Бог поклав на ваш дух на деякий час утриматися від соціальних мереж, щоб ви могли зосередитися на Ньому. Якщо ви відчуваєте в собі таку схильність, помоліться про це. Попросіть Господа пояснити вашому серцю і розуму з миром або підтвердженням, що ви не повинні деякий час перебувати в соціальних мережах, а потім повністю прийти перед Ним в очікуванні, що час, проведений з Ним, а не за прокруткою додатків, буде добре проведений, і що ви прийдете до більшого спілкування і розуміння Того, Хто любить вас найбільше. Спочатку це може здаватися неприродним, оскільки ви звикли перебувати деінде, але з часом ви побачите, що найбільше задоволення, радість і мир приходять від перебування в Його присутності.

ЯК ЗРОБИТИ ПЕРЕРВУ
Спочатку ви, ймовірно, відчуватимете дискомфорт, закриваючи додатки, до відкриття яких ви звикли майже як робот. Ви можете відчути дисонанс від того, що більше не годуєте свій мозок постійними розвагами, відео та контентом, якого він звик очікувати. Ці почуття природні, але пам’ятайте, що був час до того, як у вас з’явилися соціальні мережі, і ви функціонували досить добре. Сприймайте це як експеримент, що, давши своєму розуму час на перезавантаження та оновлення, ви візьмете з собою щось освіжаюче, чого ви давно прагнули, але могли отримати доступ до цього, лише відкинувши соціальні мережі. Соціальні мережі – це не ворог, але, як і будь-чим у цьому світі, ворог може маніпулювати й використовувати аспекти життя для своїх цілей, але він не повинен перемагати. Запросіть Бога в процес перерви й подивіться, що Він може дати вам за цей час і що Він може дати вам пережити.