Церква

  • Середа, Травень 8, 2024 - 15:18

    Domus Ecclesiae, знайдений на руїнах стародавнього міста Дура-Европос, є одним із найдавніших свідчень християнського культу. Будинок, організований для літургійних цілей, є пам'яткою, відомою у всьому світі як рідкісний приклад збереженого місця християнської літургії до 313 року. Серед виявлених там знахідок археологи віднайшли баптистерій у чудовому стані. Традиційно вважалося, що на картинах, які його прикрашали, серед інших зображені: самарянка, з якою Христос нібито розмовляв біля криниці.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 14:54

    Католицька Церква південноіталійського регіону Сицилія застерігає від впливу мафії на церковні кола. «Ми повинні бути особливо пильними щодо можливого проникнення в народні релігійні спільноти чи братства», — сказав італійській щоденній газеті «Avvenire» президент Єпископської конференції Сицилії єпископ Антоніно Распанті. Церква співпрацює з поліцією та школами, щоб просувати новий підхід до мафії на острові. Він також закликає членів мафії змінити своє життя та навернутися.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:32

    Під час зустрічі з паломниками, що відбулася в день, коли підноситься особлива благальна молитва до Пресвятої Богородиці, Яка вшановується у Помпеях, Папа Франциск закликав жертвувати цю молитву особливим чином за мир.

     

    У санктуарії Пресвятої Богородиці святого Розарію в Помпеях 8 травня підноситься особлива благальна молитва до Пречистої Діви Марії. Про це Папа Франциск згадав наприкінці загальної аудієнції, що відбувалася на площі Святого Петра у Ватикані. В цьому контексті він сказав:

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:19

    У ватиканському пресцентрі презентували Всесвітню зустріч про людське братерство, яка вдруге відбудеться у Ватикані. Серед її учасників – лауреати Нобелівської премії миру, науковці, економісти, мери міст, лікарі, робітники, які спільно «шукатимуть альтернативу тому, що сьогодні переживає світ».

     

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:16

    У Львівському музеї історії релігії розкажуть про консервацію та реставрацію єдиних у Львові ілюзіоністичних зображень авторства Франциска Екштайна.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:11

    Одним із вимірів теперішньої кризи Католицької Церкви є хибне розуміння обов’язку послуху церковній владі.

    На цьому наголосив відомий єпископ зі США Джозеф Стрікленд. На його думку, загальною проблемою Церкви сьогодні є «викривлене розуміння влади та послуху».

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:05

    Представляючи паломникам чесноту надії, Папа Франциск наголосив на ролі цієї чесноти для збереження всіх інших, вказуючи на необхідність надійного якоря в майбутті, щоб не знеохотитися сьогоденням.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 10:58

    Серед причин пожвавлення паломницького руху називають також оживлення релігійного життя, спровоковане Світовими днями молоді в Лісабоні та візитом Папи в 2023 році.

     

    Тисячі паломників прямують до санктуарію Фатімської Богородиці, Цариці Розарію. Йдеться про найбільші групи паломників з усієї країни з часу спалаху пандемії Covid-19 у 2020 році. Про це, на основі повідомлень португальських засобів комунікації, що спираються на інформацію місцевої дорожньої поліції, інформує польське інформагентство КАІ.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 10:53

    7 травня, у Світлий вівторок, із нагоди 10-річних ювілеїв реорганізації Одеського екзархату й архиєрейської хіротонії владики Михайла Бубнія Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Святих Петра і Павла в м. Южне.

    Із Главою Церкви співслужили Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас, єпископи Київської митрополії УГКЦ і численне духовенство.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:36

    Папа Франциск відслужить Літургію в катедральному соборі Римської дієцезії, після чого відбудеться процесійна хода з Найсвятішими Тайнами до Марійської базиліки.

     

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:33

    «Україна сьогодні покликана пережити долю невинного Агнця Божого, що гріх світу бере на Себе. Наша батьківщина своїми стражданнями сьогодні рятує світ від можливого ядерного катаклізму. Проте, коли диявол опанує людину, вона стає поганим створінням, багатоголовим драконом, «чоловіком безбожним», який готовий знищити все, що Бог створив… Україна страждає, щоб цілий світ не був спалений вогнем. За гріхи світу страждає… Агнець страждає, проте спасає, воскресає, перемагає смерть».,

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:23

    Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час Форуму ООН щодо лісів, наголосивши на важливості цілісної екології з метою захисту екосистем і громад.

     

    Ліси є життєво важливими екосистемами, джерелами утримання та добробуту, а також резервуарами біорізноманіття. Про це нагадав архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, у своїй заяві, зробленій 6 травня 2024 р. в Нью-Йорку на 19-й сесії Форуму ООН з питань лісів.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:20

    Те, що Україна здатна стояти та протистояти російському агресорові, як ми відчуваємо, — це постійне Боже чудо. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви в 116-й тиждень великої війни, яку приніс на наші землі російський окупант та колонізатор.

    Предстоятель зазначив, шо цей тиждень був в Україні справді Страсним. Найбільше страждала від кількості поранених і загиблих наша Одеса.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:16

    З наближенням літніх олімпійських ігор, які влітку відбудуться в Парижі, Дикастерія у справах культури та освіти організовує разом з Посольством Франції при Святому Престолі міжнародну конференцію про духовний вимір спорту. У Ватикані відбулася презентація ініціативи.

     

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:14

    Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк нагородив Отця і Главу Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава нагрудним знаком «Хрест Сухопутних військ». Відзнаку командувача Главі Церкви у його резиденції 5 травня вручила очільниця Капеланської служби Командування Сухопутних військ ЗСУ полковниця Лариса Полянська.

    5 травня, у свято Воскресіння Христового, Блаженніший Святослав відзначав також своє 54-ліття.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:03

    Святкувати храмовий празник собору Воскресіння Христового означає мати можливість пережити зустріч із Воскреслим, як це пережили і Його учні дві тисячі років тому у Єрусалимі. Тому я вітаю вас із цим святом. Такими словами звернувся до вірних Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді 6 травня, у Світлий понеділок.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 14:05

    Швейцарський єпископ Маріан Елеганті критикує доктринальну декларацію Папи Франциска «Dignitas infinita». На його думку, вчення документа є некоректним, особливо в частині смертної кари.

    Єпископ Маріан Елеганті був єпископом-помічником єпархії Кур у 2020-2021 роках. Він тривалий час займав дуже активну позицію в дискусії щодо найважливіших питань Вселенської Церкви, пише pch24.pl.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 13:57

    Кардинал Фрідолін Амбонго є Архиєпископом Кіншаси, столиці Демократичної Республіки Конго, головою Платформи співпраці всіх африканських єпископів. Цей видатний відомий, серед іншого, своєю критикою ватиканської декларації «Fiducia Supplicans», яка дозволяє уділяти «нелітургійні» благословення одностатевим парам. Тепер, окрім «веселкової революції» з Ватикану, він отримав ще одного противника. Президенту його країни Феліксу Чісекеді набридла заангажованість кардинала у справи державної ваги. За турботу про долю співвітчизників кардинала звинуватили в підривній діяльності.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 13:34

    Після Світових Днів Молоді настав час для Світових Днів Дітей. Папа Франциск хоче прислухатися до голосу наймолодших. 25 травня на Олімпійському стадіоні в Римі очікують 70 тисяч дітей, і на цю подію вже акредитовано 300 журналістів.

  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 18:01

    Непорочна Діва Марія, «Жінка Євхаристії», була дана нам як наша вічна Матір. Її Непорочне Серце все сильніше притягує нас до Пресвятого Серця Ісуса, - сказав кардинал Реймонд Лео Берк.

    Кардинал Берк виголосив проповідь 4 травня у храмі матері Божої Гваделупської в Ла Кросс, штат Вісконсін, США. Посилаючись на віднайдення Господа Ісуса у храмі, він розповів про зв’язок, який єднає Богородицю з Її Божественним Сином, інформує pch24.pl.

Сторінки