Культура

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 13:28

    Видавництво «Місіонер» – найстарше в Україні. Воно було засноване ще в ХІХ столітті (1895), тож наступного року йому виповниться 130 років. Водночас історія цього видавництва охоплює різні історичні періоди — довоєнний, міжвоєнний, повоєнний, якщо говорити про Другу світову війну. Також цікавим є період відродження видавництва в роки незалежності України, зокрема в період з 2005 до 2017 рр., коли «Місіонер» впевнено зайняв своє місце на загальнодержавному рівні. 

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 11:07

    Конституційний суд Чехії скасував правову норму, яка вимагала обовʼязкової хірургічної процедури для офіційної зміни статі транслюдей.

    Рішення суду стало результатом скарги позивача, який після народження був офіційно зареєстрований як жінка з жіночими іменем і форматом номера народження (у Чехії при народженні присвоюють ідентифікаційний номер залежно від статі).

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 10:51

    19 травня 2024 року на Філософсько-богословському факультеті УКУ відбудеться свято сім’ї.

    Про це повідомляє о. Михайло Пазиняк, Референт у справах родини при Львівській Архиєпархії УГКЦ

    У програмі заходу:

    Свята Літургія,

    тематична зустріч,

    гаївки, програма для дітей

    Обов’язкова попередня реєстрація за посиланням — Тут

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 10:36

    Взаємозв’язок праці з видобувною промисловістю, продовольчою безпекою, міграцією, соціальною справедливістю та екологічним переходом – такими були ключові теми промови Папи Франциска до учасників зустрічі на тему «Турбота – це праця, праця – це турбота».

     

  • Четвер, Травень 9, 2024 - 10:34

    8 травня 2024 року єпископ-помічник Львівської Архиєпархії владика Володимир очолив екуменічну панахиду біля пам’ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг – 328».

    Архиєрей подякував усім, хто прийшов до пам’ятного хреста заспівати гімн прослави Воскреслому Христу, водночас помолитися і пом’янути тих, хто загинув у час війни найперше за те, що народилися людьми, мали свої певні переконання.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 14:43

    Пісенний конкурс Євробачення... давно перестав бути пісенним конкурсом. Крім того, він ніколи не демонстрував високого музичного рівня, а розваги, які він мав забезпечити, завжди маскувались під т.зв. прогресивний підтекст, або ці заяви були зроблені безпосередньо.

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:19

    У ватиканському пресцентрі презентували Всесвітню зустріч про людське братерство, яка вдруге відбудеться у Ватикані. Серед її учасників – лауреати Нобелівської премії миру, науковці, економісти, мери міст, лікарі, робітники, які спільно «шукатимуть альтернативу тому, що сьогодні переживає світ».

     

  • Середа, Травень 8, 2024 - 11:16

    У Львівському музеї історії релігії розкажуть про консервацію та реставрацію єдиних у Львові ілюзіоністичних зображень авторства Франциска Екштайна.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:33

    «Україна сьогодні покликана пережити долю невинного Агнця Божого, що гріх світу бере на Себе. Наша батьківщина своїми стражданнями сьогодні рятує світ від можливого ядерного катаклізму. Проте, коли диявол опанує людину, вона стає поганим створінням, багатоголовим драконом, «чоловіком безбожним», який готовий знищити все, що Бог створив… Україна страждає, щоб цілий світ не був спалений вогнем. За гріхи світу страждає… Агнець страждає, проте спасає, воскресає, перемагає смерть».,

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:23

    Постійний Спостерігач Святого Престолу при структурах ООН в Нью-Йорку виступив під час Форуму ООН щодо лісів, наголосивши на важливості цілісної екології з метою захисту екосистем і громад.

     

    Ліси є життєво важливими екосистемами, джерелами утримання та добробуту, а також резервуарами біорізноманіття. Про це нагадав архиєпископ Габріеле Каччя, Постійний Спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, у своїй заяві, зробленій 6 травня 2024 р. в Нью-Йорку на 19-й сесії Форуму ООН з питань лісів.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:20

    Те, що Україна здатна стояти та протистояти російському агресорові, як ми відчуваємо, — це постійне Боже чудо. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви в 116-й тиждень великої війни, яку приніс на наші землі російський окупант та колонізатор.

    Предстоятель зазначив, шо цей тиждень був в Україні справді Страсним. Найбільше страждала від кількості поранених і загиблих наша Одеса.

  • Вівторок, Травень 7, 2024 - 16:16

    З наближенням літніх олімпійських ігор, які влітку відбудуться в Парижі, Дикастерія у справах культури та освіти організовує разом з Посольством Франції при Святому Престолі міжнародну конференцію про духовний вимір спорту. У Ватикані відбулася презентація ініціативи.

     

  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 12:13
    Приготування до Пасхи в Харківському екзархаті, як в багатьох інших частинах України, відбувається в умовах дедалі частіших обстрілів. Цим болючим, сумним і виснажливим обставинам, як зазначає владика Василь Тучапець, Церква протиставляє свою постійну підтримку людям, через свою вірну присутність, прояви милосердя, людяності й ввічливості.
     
  • Понеділок, Травень 6, 2024 - 11:59

    В обличчя агресорові, який сьогодні нас вбиває, хоче залякати різними психологічними спецопераціями, скажімо: Христос воскрес! Твій страх більше ніколи не може поневолити моє серце. Ми віримо в перемогу України, тому що віримо у Воскреслого Христа! Перемогою України Христос звільнить Європу і світ від страху смерті, який хоче посіяти на цілий світ сучасний терорист.

  • Вівторок, Квітень 30, 2024 - 13:23

    Єпископи семи французьких єпархій, що належать до Реймської митрополії, вчора розпочали 5-денне піше паломництво за покликання. Кожен із них подорожуватиме територією власної єпархії. У суботу всі зустрінуться в Реймсі на митрополичий день покликань.

    Про це повідомляє Vatican News.

  • Понеділок, Квітень 29, 2024 - 11:46

    Блаженний П’єр Джорджіо Фрассаті може бути проголошений святим під час Ювілейного Року 2025, звістив очільник Дикастерії у справах святих.

    Кардинал Марчелло Семераро, префект зазначеної Дикастерії, оголосив на національній асамблеї Католицької Акції в Сакрофано, Італія, 26 квітня, що канонізація Фрассаті “на горизонті”.

    “Я хочу сказати вам, що канонізація блаженного П’єра Джорджіо Фрассаті вже явно на горизонті, вже видніється”, — сказав кардинал, як повідомляє Avvenire, офіційна газета Конференції Єпископів Італії.

  • Субота, Квітень 27, 2024 - 13:26

    Десять років тому під час Святої Меси, яку Папа Франциск очолив на площі Святого Петра, відбулася канонізація Івана ХХІІІ та Івана Павла ІІ. Живучи в історичні часи великих потрясінь, ці два святі Папи стали свідками надії та радості, які приносить зустріч з Ісусом, що супроводжується повним самозреченням у служінні Божому людові.

     

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 14:06

    Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зустрівся із представниками Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, зокрема зі секретарем штабу Дмитром Усовим і керівником робочої групи Андрієм Юсовим. Зустріч відбулася в резиденції Предстоятеля УГКЦ, на ній також був присутній керівник Департаменту зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні о. Олекса Петрів.

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:59

    У середу, 24 квітня, Європейський Парламент проголосував за визнання деяких форм сурогатного материнства торгівлею людьми. Депутати підтримали перегляд директиви 2011 року щодо торгівлі людьми, і тепер цей злочин включатиме експлуатацію сурогатного материнства, незаконне всиновлення та примусовий шлюб.

  • П'ятниця, Квітень 26, 2024 - 13:54

    Упродовж трьох днів ― 26 квітня, 30 квітня та 1 травня ― прозвучить пасійний твір Йозефа Гайдна «Сім останніх слів Ісуса на хресті» у виконанні Львівського камерного оркестру «Академія».

    Євангельська розповідь про останні дні Ісуса, про зраду і зречення, несправедливість і жорстокість, про жертовність і смерть отримала своє музичне втілення ще у ранньому середньовіччі, у жанрі Страстей або Пасіонів (від лат. passio – страждання). Їх виконання зазвичай приурочували до передвеликоднього тижня, до Страсної п’ятниці.

Сторінки