Апостольський Престіл і кардинал Пелл
  • Чтв, 14/03/2019 - 16:51

Обвинувачення кардинала Джорджа Пелла, що відбулось в грудні 2018 року у зв’язку із звинуваченнями у «історичному сексуальному зловживанні», було пародією на правосуддя, частково завдяки атмосфері істеричного антикатолицизму серед громадськості – смердючого клімату, що мав згубний вплив на можливість провести справедливий розгляд справи. Як же ж ще пояснити яким чином 12 присяжних, котрим представили непідтверджені звинувачення, спростовані переважаючими доказами того, що припустимі злочини не могли відбутись, цілком відкинули голоси оправдання, озвучені під час першого слухання у справі кардинала минулого року?

Кардинал Пелл знав, з важкого особистого досвіду, наскільки злісною стала антикатолицька атмосфера в Австралії. Як член Колегії кардиналів та вищий посадовець у Ватикані, Пелл мав ватиканське громадянство та дипломатичний ватиканський паспорт; він міг залишитись недоторканим з боку австралійської влади. Однак він добровільно вирішив піддати себе системі кримінальної юстиції рідної країни. Він знав, що невинний; але він вирішив захистити свою честь і честь Церкви; і він вірив у правоту австралійського суду. Тому поїхав додому.

Не є нерозсудливо припускати, що система судочинства Австралії таким чином підвела одного із найвизначніших синів Австралії, котрий покладав свою довіру на неї. Поліція відправилась на дрібну риболовлю, шукаючи хоч-щось-на-Пелла. (Цікаво, хто це все запустив? І для чого?) Попереднє слухання відправило наступні звинувачення до суду, хоча суддя й зазначила, що якби вона була присяжною, то не голосувала б за звинувачення у кількох із припустимих злочинів. Під час першого розгляду справи у суді кардинала визнали невинним, а повторне слухання повернуло ірраціональний вердикт, що не має підтримки жодного доказу, підтвердження і т.д. Висвітлювання у ЗМІ, що супроводжувало обидва слухання, хоча й мало на меті підсилити циркову атмосферу навколо справи, зрештою призвело до того, що обвинуваченню довелось захищати свої дивні і непристойні звинувачення публічно.  

Отож, від початку березня кардинал перебуває у в’язниці, в камері одиночного ув’язнення, йому дозволено кілька відвідувачів на тиждень, а також шість книжок та журналів одночасно. Однак у тюремній камері йому не дозволено відправляти Месу, оскільки в’язням тюрем штату Вікторія заборонено проводити релігійні богослужіння та зберігати вино в камерах.

Враховуючи це все, не легко зрозуміти чому через день після публічного оголошення обвинувачення, тимчасовий речник Ватикану Аллесандро Джізотті повторив як мантру, яка вже стала звичною для Ватикану в коментуванні справи Пелла: Апостольська Столиця, каже Джізотті, має «максимальну повагу до судових органів Австралії».

Навіщо це говорити? Сьогодні перед випробуванням глобального суду громадської думки стоїть власне австралійське судочинство (та атмосфера лінчування натовпу в Мельбурні та будь-де інше). Немає потреби в такому даремному вихвалянні. Пан Джізотті міг, і мав би, сказати, що Апостольська Столиця з турботою і зацікавленням очікує на результати апеляційного процесу, та сподівається, що буде встановлена справедливість. Крапка. Без лестощів. І, понад усе, жодного натяку на припущення, що Апостольська Столиця вірить в те, що поліція і судочинні органи Австралії зробили свою роботу чесно, неупереджено і справедливо.

Невдовзі після коментаря п. Джізотті було оголошено, що Конгрегація доктрини віри розпочинає своє власне канонічне розслідування справи Пелла. В теорії і, сподіваємось, на практиці, розслідування КДВ може допомогти: якщо його проведуть відповідно, то воно оправдає кардинал Пелла від безглуздих звинувачень, які проти нього висувають, оскільки немає жодного доказу того, що кардинал зловживав двома хористами та існує очевидний доказ, що зловживання не могло відбутись за тих умов, в яких воно начебто відбулось. Тому справедливість може встановити Апостольська Столиця, якими б не були остаточні висновки в Австралії.

Заради старого товариша, але й заради репутації Австралії у світі, я сподіваюсь, що апеляційний процес, що розпочнеться на початку червня, реабілітує кардинала Пелла – а також ту віру, яку він поклав на своїх співвітчизників та систему судочинства Австралії. Остання, зрештою, перебуває і повинна бути під пильним поглядом справедливих людей. Апостольська Столиця повинна враховувати це, і тому повинна протистояти подальшим спокусам надавати тонкі і, безумовно, передчасні висновки щодо «судових органів Австралії».

Джордж Вайґель

13.03.2019

Переклад: «Католицький оглядач»

 

Читайте також: НЕСПРАВЕДЛИВИЙ ЗАСУД ПРОТИ КАРДИНАЛА ПЕЛЛА