Барак Обама розповів про зустріч з Папою
  • Птн, 28/03/2014 - 12:13

Як і люди в усьому світі, я дуже вражений папським співчуттям, його відкритістю до інших. Я вдячний, що зміг поговорити зі Святішим Отцем про те, що є об'єктом нашої спільної відповідальності, про бідних і відкинених – цими словами вчора розпочав у Римі свою прес-конференцію Барак Обама. Хоча вона мала бути присвячена зустрічі з прем'єр-міністром Італії, журналістів більше цікавила ранкова аудієнція в Папи. Приватна розмова президента з Папою тривала 50 хвилин.

«Більшість часу ми присвятили двом питанням, які найбільше цікавили Папу, – сказав журналістам президент Сполучених Штатів. – По-перше, це ситуація бідних, знедолених, позбавлених можливості, а також зростання нерівності. Завданням політиків є вирішення політичних проблем, але Святіший Отець уміє відкривати людські очі, щоб вони побачили, що проблема існує. Багато часу ми присвятили конфліктам у світі. Зокрема, ми говорили про Близький Схід. Святий Престіл зацікавлений стосунками Ізраїлю і Палестини, а також тим, що відбувається в Сирії, Лівані та можливими переслідуваннями християн. Ми також говорили про Латинську Америку, де в багатьох країнах відбувся величезний прогрес, але інші країни розвиваються більш повільно».

Обама заявив, що Папа не говорив з ним про спірну реформу охорони здоров'я, яка змушує роботодавців платити своїм співробітникам за аборти та стерилізації. Він додав, що про це питання сказав пізніше Держсекретар Ватикану. Про внутрішні справи США говорили мало. Обама запросив Папу Франциска в Сполучені Штати. Також говорили про імміграційну політику.

Під час прес-конференції Обама двічі визнавав свою християнську віру. Цим він пояснював збіг поглядів з Папою. Однак, він застеріг, що не реалізовує папської програми, але просто керується вченням Ісуса Христа, зокрема його золотим правилом: стався до інших так, як хочеш, щоб інші ставилися до тебе.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va