"Церква бідна" - не означає "Церква з порожньою касою", - кардинал Пелл
  • Птн, 08/08/2014 - 13:31

Папа Франциск хоче «бідної Церкви для бідних», але це не означає «Церкви з пустою касою», - зазначив кардинал Джордж Пелл в інтерв’ю американському агентству CNS.

Керівник ватиканського Секретаріату у справах економіки Святого Престолу підкреслив, що його завдання – ввести у Ватикані найкращі з можливих, відповідно до міжнародних стандартів, практик керівництва і бухгалтерії.

Між іншим, це стосується регулярного аудиту. До кінця року має бути призначений незалежний від ватиканських інституцій аудитор. Буде введений принцип «чотирьох очей»: жоден бізнес не може бути ведений лише однією особою. «Ми розуміємо, коли люди дають гроші на Церкву, то очікують, що їх мудро використають, на добрі справи», - пояснив колишній архієпископ Сіднею.

Також кардинал пояснив, чому саме він керує цим Секретаріатом. Існувала Рада Кардиналів у справах Дослідження організаційних та економічних проблем Апостольської Столиці. До неї належало 15 кардиналів і секретар. Кардинал Пелл залишився єдиним дійсним членом з цього грона, бо всі інші досягли пенсійного віку, або це станеться найближчим часом.

Кардинал Пелл переконаний, щоб допомагати бідним, треба мати для цього засоби, і «чим краще будемо розпоряджатись своїми фінансами, тим більше добра можемо зробити». Також пригадав коментар Маргарет Тетчер, яка казала, що якби Добрий Самарянин не був хоча б трохи капіталістом і не мав запасу грошей, не допоміг би. «Бідна Церква» не означає Церкви, що не дбає про гроші або нерозумно ними розпоряджається, або дає себе грабувати», - пояснив кардинал.

Враховуючи те, що понад мільярд католиків має свій «центр» зі штатом у 1500 осіб, що є значно менше, ніж в офісі великої корпорації, ніхто не хоче «великої римської бюрократії», і не лише тому, що немає чим їй платити. Фундаментом в Церкві є влада єпископа в дієцезії. Згідно з принципом допомоги «центр» має право втручатись, товаришувати, переконувати, але «багато справ може і має робитись на місцевому рівні».

Водночас керівник Секретаріату запевнив, що ідея «меншої кількості персоналу» не спричинить «великої чистки» в Римській Курії. Не виключено, що деякі працівники, природнім чином, як і в інших інституціях, залишатимуть свої місця праці, наприклад виходячи на передчасну пенсію.

На питання про домінування італійців у Курії кардинал відповів так: «Гадаю, що в Курії завжди працюватиме багато італійців і це правильно». Також папа – єпископ Риму та й живе в Італії.

Кардинал нагадав, що Курія стала більш «міжнародною» за Павла VI та Йоана Павла ІІ. Під час понтифікату Бенедикта XVI цей стан змінився. «Наприклад, італійських кардиналів було більше на конклаві, який обирав Франциска, ніж коли обирали Бенедикта XVI», - зазначив кардинал Пелл.