Дослідження: контрацепція провокує депресію та рак грудей
  • Срд, 05/07/2023 - 18:33

«Використання контрацептивних засобів збільшує ризик виникнення депресії у жінок на понад 130 відсотків»,- такі дані подає нещодавнє дослідження. Окрім того, кожен вид гормональної контрацепції збільшує ризик захворювання на рак грудей. В свою чергу, аборти також провокують розвиток раку грудей.

Дослідження, опубліковане в журналі «Epidemiology and Psychiatric Sciences», що видається в університеті Кембриджу, показує також, що ризик виникнення тривалих проблем з депресією був найвищим серед жінок, які вживали пігулки від наймолодшого віку. Ще більший ризик виникнення таких захворювань існує впродовж перших двох років приймання пероральних контрацептивів. Дослідження охоплювало аналіз даних, зібраних на етапі від народження до менопаузи у понад 250 тисяч жінок з біобанку Сполученого Королівства.

Науковці описали в який спосіб використання комбінованих протизаплідних таблеток може викликати не лише перший діагноз депресії, а також коли споживачки вперше відчули прояви депресії. Виявилось, що жінки, які почали використовувати таблетки у підлітковому віці, мали на 130% більшу частоту проявів цієї хвороби. В свою чергу, у жінок, які почали використовувати таблетки у віці 20 років і старші, ризик виникнення депресії зростав на 92%.

Тереза Йохансон зі шведського університету Уппсала, авторка дослідження, сказала: «Сильний вплив контрацептивних таблеток на підлітків можна приписати гормональним змінам, пов’язаним із дозріванням».

Дослідження показало, що ризик депресії у дорослих жінок, які перестали використовувати таблетки, спадав через два роки. Однак виявилось, що ризик цієї хвороби залишався незмінно високим серед жінок, які почали використовувати ці таблетки у підлітковому віці. Дослідження з’явилось всього через кілька місяців після того, як науковці з Оксфордського університету відкрили, що кожен вид гормональної контрацепції збільшує ризик захворювання на рак грудей.

Раніше науковці пов’язали комбіновану протизаплідну таблетку – що складається із естрогену і прогестину – із 20-відсотковим зростом захворювань на цю хворобу, в той час як схожі високі показники визначено у випадку спіралі та контрацептивних імплантів.

Дослідження, яке провели науковці з Оксфорду, показало однак, що навіть нове покоління гормональних контрацептивів також може бути небезпечним. Науковці проаналізували дані понад 9 000 жінок, віком 20-49 років, в яких розвинувся інвазивний рак грудей, і порівняли їхній стиль життя із 18 000 жінок, у яких хвороба не проявилась. Виявилось, що жінки, які використовували таблетки, що містили виключно прогестаген, найновіше покоління  пероральних контрацептивів, також мали збільшений ризик захворіти на рак грудей від 20 до 30 відсотків. Після припинення прийому таблеток ризик розвитку хвороби поступово зменшувався, відповідно до результатів, опублікованих в журналі «Plos Medicine».

У 2020 році близько 3,2 мільйони жінок з Англії вживали комбіновані таблетки і схожа кількість використовувала таблетки, що містили виключно прогестаген. Як показали дослідження по всьому світі, не лише таблетки, але й аборт є причиною розвитку раку грудей. Науковці підтвердили, що рак був спровокований високим рівнем естрадіолу – гормону, що стимулює ріст грудей під час вагітності. Вплив цього гормону мінімалізований у жінок, які доносили вагітність, але залишається на небезпечному рівні у тих, хто перервав вагітність.

Від 1971 року наступив 80-відсотковий зріст захворювань на рак грудей, в той час як кількість абортів зросла від 18 000 до понад 200 000 щороку, пише pch24.pl.

Католицька Церква завжди забороняла використання контрацепції, особливо в енцикліці Папи Павла VI «Humanae Vitae» від 1968 р., про регулювання зачаття. Св. Павло VI у своїй енцикліці помістив заклик до науковців, щоб визначили способи допомогти подружнім парам у регулюванні їхньої плідності без відокремлення прокреаційних та поєднуючих аспектів подружнього акту.

З того часу розпрацьовано багато методів природного планування сім’ї, як наприклад метод овуляції Біллінгса. Жоден з них не має контрацептивної дії, хоча полягає у детальному визначенні плідних днів у репродуктивному циклі жінки і у стриманні від співжиття з метою уникнення вагітності.

Більшість з них не потребує жодного витрачення коштів, є безпечними для навколишнього середовища, за умови правильного застосування є набагато ефективнішими за будь-який контрацептив, а також не має жодних побічних ефектів для здоров’я. В свою чергу, пари, які намагаються завагітніти, можуть використовувати ці методи для визначення найбільш відповідного часу для співжиття.