Голова Полтавської облдержадміністрації вимагає демонтувати символи тоталітарної епохи
  • Срд, 15/10/2014 - 00:40

Бугайчук: Полтавщина має попрощатися з символами тоталітаризму до листопада

Голова Полтавської облдержадміністрації вимагає від райдержадміністрацій демонтувати символи тоталітарної епохи, зокрема, пам’ятники Леніну в усій області.

Позбавити вулиці, площі та навчальні й інші заклади символів тоталітарної епохи, що знищувала український народ через голодомори і репресії. Таку вимогу оприлюднив сьогодні Віктор Бугайчук, голова Полтавської обласної державної адміністрації, на апаратній нараді. Голова ОДА вимагає, щоб  символи тоталітаризму прибрали до 24 листопада, дати увічнення жертв Голодомору 1932-33 років.

«Найбільший зі злочинів людства – Голодомор 1932-1933 років в Україні Верховна Рада визнала актом геноциду українського народу, вчиненого комуністичним режимом СРСР», – нагадав Віктор Бугайчук присутнім на апаратній нараді в облдержадміністрації.  «Український голодомор 1932-1933 років назвали геноцидом у світі, в тому числі США, Італія, Австралія, Канада та інші», - додав голова ОДА. Тож він вважає блюзнірством досі зберігати пам’ятники катам українського народу.

Віктор Бугайчук нагадав присутнім про його розпорядження, видане 18 серпня цього року № 323 „Про заходи з усунення наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території Полтавської області”. Зокрема, документ передбачає у всіх районах усунути наслідків панування тоталітарної ідеології колишнього СРСР на території області.

Проте, як свідчить моніторинг, заходи з усунення різноманітних пам’ятників організаторам репресій в Україні вживаються повільно. За відомостями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю  на Полтавщині на хвилі Революції Гідності в лютому-березні цього року демонтовано 42 пам’ятники В.Лєніну.

За інформацією управління культури облдержадміністрації, на сьогодні в області з 226 пам’ятників В.Лєніну, які були взяті на облік як пам’ятки культурної спадщини, демонтовано 109, залишилося – 117.

«Знесені  пам’ятники В.Лєніну в Оржицькому, Полтавському районах та в містах: Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді. Найбільше пам’ятників залишилося в районах: Глобинському – 11, Кременчуцькому та Семенівському – по 8, Миргородському, Новосанжарському, Хорольському – по 7», - доповів Олег Пустовгар, керівник Департаменту  ОДА.

Лідерами з демонтажу пам’ятників В.Ульянову (Лєніну) є райони: Глобинський – 10, Хорольський, Шишацький – по 9, Котелевський – 7. Жодного пам’ятника не демонтовано в Козельщинському, Лубенському, Чорнухинському районах та в місті Комсомольську.

Із 144 пам’ятників іншим діячам комуністичного режиму демонтовано 46, залишилися – 98.

Заплановано й широку просвітницьку роботу серед населення. Так, Департаментом інформаційної діяльності спільно з ОДТРК „Лтава”  демонстрував  серіал „Собор на крові” та документальний фільм  про репресованого радянським режимом нашого земляка, талановитого поета Миколу Зерова. Транслюються телепередачі циклу „Уроки історії” та випуски передач історичної тематики на радіо „Ваша хвиля” та обласному радіо. Видано художню книгу М.Олефіренка, присвячену подіям розкуркулення та голодомору 1932-33 років в Україні „Мертві не зраджують”. Її презентацію заплановано на листопад.

У навчальних закладах рекомендовано провести виховні години, виставки літератури в бібліотеках щодо висвітлення злочинної сутності наслідків панування тоталітарного режиму СРСР в Україні за темами: „Злочинна сутність тоталітарного режиму”, „…І стогін чути крізь десятиліття”.

Полтавським обласним інститутом післядипломної освіти імені М.В.Остроградського підготовлено методичні рекомендації щодо проведення виховних заходів із питань подолання наслідків панування ідеології колишнього СРСР в Україні. Їх оприлюднено на офіційному веб-сайті та надіслано начальникам органів управління освітою райдержадміністрацій та міськвиконкомів.

У музейних закладах підготовлено постійно діючі тематичні екскурсії з роз’яснення наслідків панування ідеології колишнього СРСР в Україні.

У листопаді заплановано проведення тематичного „круглого столу” за участю представників громадськості, Інституту національної пам’яті, науковців, де передбачається обговорення питань подолання наслідків панування ідеології тоталітарного режиму колишнього СРСР в Україні, та методичного семінару для представників засобів масової інформації з питань подолання наслідків панування ідеології тоталітарного режиму колишнього СРСР в Україні.

Віктор Бугайчук зобов’язав керівників належним чином підготуватися до відзначення в листопаді річниці Голодомору-геноциду та усунути до того часу символи тоталітаризму.