Єпископи Сербії, Чорногорії, Македонії і Косово з візитом ad limina у Папи
  • Втр, 31/01/2017 - 11:01

В понеділок, 30 січня 2017 р., Папа Франциск зустрівся з єпископами Сербії, Косово, Чорногорії і колишньої Югославської республіки Македонія, які прибули до Риму з візитом «ad limina apostolorum».

Глава Міжнародної конференції єпископів Св. Кирила і Мефодія, до якої належать єпископи, спілкувався з журналістом Радіо Ватикан напередодні візиту до Папи.

Єпископ Ладіслав Немет з Сербії говорив про важливий аспект екуменічного та міжрелігійного діалогу: «Що стосується Сербії, то в нас добре налагоджена співпраця і екуменічні відносини між Апостольською Столицею та автокефальною Сербською православною церквою… В Косово більше значення має міжрелігійний діалог, оскільки католики там живуть серед мусульман. В Чорногорії і Македонії Католицькій Церкві важко підтримувати відносини з офіційною Православною церквою, а також з двома Православними церквами, які зростають за значної підтримки держави».

Єпископ Немет також розповів, що Конференція нещодавно внесла пропозицію до Апостольського Престолу розділити цю міжнародну групу на національні конференції. Причиною цього прохання є «значні відмінності між цими країнами».

«Ми маємо чотири країни з різним законодавством: лише в Сербії маємо право навчати релігії в початковій і середній школі. Що стосується Чорногорії, уряд там підписав Фундаментальну угоду з Апостольською Столицею. Однак, в інших країнах таких угод немає».

За словами єпископа, незважаючи на прохання провести поділ Міжнародної конференції, головним пріоритетом є «зберегти дух співпраці між чотирма країнами». Другим пріоритетом є «підкріпити нашу присутність у цих чотирьох різноманітних суспільствах: до примирення між хорватами і сербами, між албанцями і сербами ще дуже далеко…».

Глава Міжнародної конференції єпископів Сербії, Чорногорії, Македонії і Косово зазначив, що ці сфери пов’язані з «великими проблемами і викликами, і ми можемо зробити позитивний внесок, в тому числі намірами Святішого Отця, який багато робить для поширення миру у світі».