«Євросоюз не може самостійно вирішити всі проблеми». Заява Комісії європейських єпископів
  • Втр, 21/07/2015 - 10:56

«Європа - це проект примирення, а не розділень», - заявили єпископи країн Європейського союзу, що оприлюднили послання за підписом президента Комісії європейських єпископатів кардинала Райнхардта Маркса, архиєпископа Мюнхена і Фрейзінга. «Йдеться не лише про євро, - пишуть єпископи, - а й про те, щоб оживити європейський ідеал, ставлячи нові цілі в контексті оновленого зобов'язання». «Цілі, поставлені донині, - констатують єрархи, - далекі від реалізації».

Послання було опубліковано у зв'язку з грецькою кризою, яка стала приводом для занепокоєння не лише політиків, а й «всіх європейців», пишуть єпископи, підкреслюючи, що Церква «завжди стежила за процесом європейського об'єднання зі схваленням та інтересом», і закликають позбутися « класичних упереджень і стереотипів, які характеризували діалог між європейськими народами» в останні місяці.

Єпископи Європи пишуть далі про необхідність «не втрачати з поля зору потреби бідних і знедолених», закликаючи європейців сприймати успіх як спільну справу. Єрархи зазначають, що «досі не було зроблено жодної серйозної спроби викорінити структурні причини кризи», а саме скоротити безробіття серед молоді, допомогти біженцям, зробити зусилля для відновлення миру в Європі (тут кард. Маркс згадує Україну) і в сусідніх регіонах (мається на увазі Близький Схід).

«Грецький урок» полягає в тому, пише від імені європейських єпископів кардинал Маркс, що «Євросоюз не може самостійно вирішити велику гаму проблем, які відносяться до повноважень глав і урядів держав».