Кардинал Держсекретар: є ознаки потепління відносин з Китаєм
  • Чтв, 22/01/2015 - 16:35

Папа рішуче засуджує тероризм і маніпуляції релігією для виправдання насильства. У цьому немає ніяких сумнівів, нагадав кардинал Держсекретар П'єтро Паролін, підбиваючи підсумки візиту Папи на Шрі-Ланку і Філіппіни. В інтерв'ю ватиканській газеті "L'Osservatore Romano" він також нагадав про призив Франциска до мусульманських лідерів, щоб вони ясно виступили проти інструменталізації релігії, коли хочуть продемонструвати мирне обличчя ісламу. Кардинал заявив, що папська політика в цій сфері також зустрічається з критикою, але Папа ясно висловлює переконання, що діалог, який ведеться без наївності, необхідний, якщо існує бажання прийти до зустрічі і взаємної відкритості.

Єрарх висловився і на тему відносин з Китаєм, якої також торкнувся Франциск на зворотному шляху з Філіппін. Кардинал Паролін зазначив, що є ознаки потепління, які він назвав "перспективними". Про це говорить сам факт польоту "папського борту" над китайською територією, що сталося вже двічі за останній час. "Ми сподіваємося, молимося і діємо, щоб, якщо Бог дасть, відбулася зустріч у правді і любові", - сказав найближчий співробітник Папи.

Слід зазначити, що ці слова - не просто односторонні побажання. Аналогічні надії висловила представник Міністерства закордонних справ КНР Хуа Чуньїн. "Ми готові поліпшити двосторонні відносини, і ми сподіваємося, що Ватикан зробить конкретні кроки щодо створення умов для поліпшення відносин", - сказала вона у відповідь на папську телеграму голові КНР Сі Цзіпіню, послану на зворотному шляху в Рим. Вона нагадала при цьому "ритуальний список" вимог до Святого Престолу: розрив відносин з Тайванем, визнання уряду КНР в якості єдиного представника китайського народу і відмова від втручання у внутрішні справи країни в ім'я релігії.