Кардинал Паролін закликав на піддаватися "Ісламській державі" і не забувати про її жертв
  • Пон, 13/10/2014 - 09:50

Кардинал П'єтро Паролін в інтерв'ю "L'Osservatore Romano" сказав, що не варто здаватися під тиском драматичної ситуації на Близькому Сході. Треба також і памятати про сотні тисяч вбитих за віру, яких знищили бойовики організації "Ісламська держава" в Іраку і Сирії.

Ватиканський Держсекретар підкреслив складність ситуації в регіоні, де в ісламістських лавах воюють щей іноземні найманці і добровольці. Проблема полягає у відсутності будь-якого бажання вести переговори з боку джихадистів, які обрали шлях збройного протистояння. Кардинал Паролін нагадав позицію Святого Престолу щодо війни, яка завжди є поразкою для всіх, але, з іншого боку, зрозуміло, що потрібна військова відповідь супроти агресії. Але не можна обмежитися тільки військовою діяльністю. Саме тому Ватикан постійно звертається до релігійних лідерів, щоб закликали своїх вірних до миру і діалогу, і в цьому дусі виховували нові покоління. В іншому випадку існує небезпека інструментального трактування релігії для виправдання насильства.

У конкретному випадку щодо "Ісламської держави" кардинал Паролін вказав на відповідальність мусульманських лідерів за розвиток екстремістського руху. Вони не заперечували проти наміру створення халіфату і самовизначення джихадистів як "Ісламської держави", але й не засудили злочинних дій в ім'я релігії, - нагадав держсекретар Ватикану.