Католицький погляд на об’єднану Європу: симпозіум у Варшаві
  • Срд, 15/03/2017 - 10:13

У вівторок 14 березня 2017 року в Університеті кардинала Стефана Вишинського (УКСВ, Варшава, Польща) розпочався симпозіум «Об’єднана Європа: ідея побожних політиків – кандидатів на вівтар». Його ініціював рух «Europa Christi».

Серед співорганізаторів також є фонд «Мисляча Вітчизна», Інститут дослідження ідей Шумана і УКСВ. Одна з головних тем симпозіуму – стан беатифікаційних процесів двох отців-засновників єдиної Європи: Робера Шумана й Альчіде де Гаспері. З доповіддю виступить постулатор беатифікаційного процесу Робера Шумана о. Бернард Ардура. Особливим гостем симпозіуму стане Марія Романа де Гаспері, 94-річна дочка Альчіде де Гаспері, чия промова має назву «Свідчення про святість мого батька». Серед доповідачів буде також професор Рокко Буттільоне, колишній італійський міністр з європейських справ.

Розпочинаючи засідання, ректор УКСВ Станіслав Дзєконський підкреслив, що ця конференція надзвичайно важлива як для Польщі, так і для всієї Європи. Він нагадав вислів кардинала Стефана Вишинського про те, що не можна відділяти політику від моральності, додавши, що саме так вважали й центральні постаті поточної конференції – Альчіде де Гаспері й Робер Шуман, ці видатні християни й політики, які не лише були взірцем для сучасників, а й залишаються ним навіть на початку ХХІ століття.

У привітальному листі Президента Польщі Андрія Дуди йшлося про те, що він дуже високо оцінює конференцію, оскільки під час її засідань слухачі зможуть ближче познайомитися із тим первісним християнським натхненням, яким керувалися отці-засновники об’єднаної Європи: «Наша спільнота має потребу повернутися до джерел і наново замислитися над своїми основами. […] Європейський Союз глибоко закорінений у християнській спадщині, а повернення до неї може суттєво сприяти реформі всього співтовариства», – наголосив Президент.

Головний організатор симпозіуму о. Іренеуш Скубіш, засновник руху «Europa Christi», нагадав учасникам, що покровителька Європи – це Пресвята Діва Марія, і тому «цю конференцію неначе супроводжує коронована Йоаном Павлом ІІ фігурка Божої Матері з Гібралтара, яка позавчора прибула з паломництвом на Ясну Гуру». Також о. Скубіш наголосив, що Європу творили святі й видатні мислителі: «Європа наповнена соборами, великою літературою, музикою та мистецтвом, а всі ці сфери сформувалися під знаком хреста. Нема Європи без хреста. Європа мусить залишатися з Христом». Він підкреслив, що «реформа Європи має торувати шлях до культурної реформи й відновити бачення своїх християнських коренів. Це має бути Європа Христа. Європа мусить промовляти самим своїм іменем, своєю ідентичністю. Це земля під знаком хреста, під знаком величних людей молитви та споглядання».

КМЦ нагадує, що 24 березня, у межах святкування 60-річчя підписання Римського договору, у Ватикані має відбутися спеціальна аудієнція Папи Франциска для кервіників держав та урядів країн Європейського Союзу.