Координатор курсу ЕМПС: лікарі занадто мало знають про природні методи і тому нехтують ними
  • Суб, 28/05/2016 - 22:21

Природні методи планування сім'ї на служінні людській любові і відповідального дітонародження - в центрі уваги 14-го освітнього семінару «Природне регулювання фертильності». Він проходить в Католицькому університеті Найсвятішого Серця в Римі. Мета семінару - навчання кваліфікованих консультантів, які працюють з подружніми парами і пропонують науково обґрунтовані методи розпізнавання фертильності в дусі «людської екології».

Координатор курсу лікар-ендокринолог Аурора Сапорозі пояснила в інтерв'ю кореспонденту Радіо Ватикану, що одне із завдань семінару - захистити людську фертильність, яка останнім часом стала предметом великих маніпуляцій. Фертильність людини розпізнається за допомогою етично прийнятних та науково обґрунтованих природних методів, спрямованих на відповідальний підхід до дітородіння. Ця відповідальність є однією з тем постсинодальної адгортакці Папи Франциска Amoris laetitia. Координатор курсу констатує, що цією темою часто нехтують, але ж в посланні Папи Франциска є щонайменше 4 посилань на Humanae vitae. Природні методи грають велику суспільно-санітарну роль, стверджує Сапорозі, але їх значення применшується, що особливо прикро сьогодні, коли медицина шукає шляхи подолання безпліддя. Природні методи планування сім'ї засновуються на таких цінностях, як гідність особистості та подружньої любові, прийняття дитини як дару, а не як права або як об'єкту, який можна «зробити». «Краса творіння і бажання народжувати дітей, - вважає доктор Сапорозі, - спонукає визнати гармонію та внутрішні закони природи».

Тема природних методів пов'язана з поняттям «людської екології». Людина за своєю природою має ресурси, які слід розпізнавати і правильно ними користуватися, щоб досягти вільної і свідомої реалізації задуму, вписаного в життя подружньої пари. Жити згідно ритмів власного тіла і подружньої пари сьогодні не просто, оскільки вони часто порушуються ритмами, нав'язаними суспільством. Але природні ритми, пояснює доктор Сапорозі, можна вивчити за короткий термін: для цього досить провести кілька зустрічей з кваліфікованим консультантом з природних методів.

Що ж відповісти тим, хто приводить класичне заперечення - мовляв, природні методи неефективні? «Справа в тому, що їх погано знають, - коментує Аурора Сапорозі. - І потім, вони не пов'язані ні з яким видом бізнесу. Нещодавно в Загребі вперше в Європі відбувся Конгрес Всесвітньої організації методу овуляції Біллінгса. З'ясувалося, що природні методи ефективні у всіх випадках: коли необхідно обмежити число вагітностей, відповідально підходячи до розрахунку, і коли потрібно сприяти фертильності, розкриваючи потенціал подружжя. Сьогодні ми бачимо це в Італії, де природні методи мають великий успіх у випадках зменшеної фертильності. З їх допомогою можна уникнути або обмежити виснажливі медичні процедури, яким змушені піддаватися подружні пари». Координатор курсу констатувала, що багато хто з тих, хто зазнав невдачі з ЕКО, завагітніли природним способом. Оскільки лікарі не дуже обізнані з науковою базою природних методів, часто вони вважають їх «допотопними», що в жодній мірі не відповідає дійсності.