Львів відновить давній храмовий комплекс, де жив Шашкевич, а зараз співслужать УГКЦ і православні
  • Чтв, 17/12/2015 - 15:21

У Львові відновлять комплекс будівель музичної школи і капели "Дударик" на чолі з храмом святого Лазаря.

Таке пообіцяв міський голова Львова Андрій Садовий на святковому концерті з нагоди 75-річчя Миколи Лукича Кацала -- засновника "Дударика".

"Зараз складаємо бюджет на наступний рік, -- розповів мер Садовий. -- У ньому передбачимо два мільйони гривень на реставрацію храмового комплексу святого Лазаря".

Як відомо Львівським новинам онлайн, з проханням про реставрацію народний артист України Микола Кацал звернувся до Андрія Садового на сцені під час святкування минулого ювілею -- власного 70-річчя.

Храмовий комплекс святого Лазаря був заснований ще 1616 року як шпиталь. Його фундатором і будівничим разом із костелом був відомий тогочасний архітектор Амвросій Прихильний. Він же похований у крипті храму. Згодом костел зі шпиталем (дві будівлі поруч) належав монахам ордену домініканців.

У ХІХ столітті окрім шпиталю тут же діяв будинок убогих та перестарілих. У приміщенні деякий час проживав під час навчання у Львові будитель Галичини Маркіян Шашкевич (його дядько був тут управителем).

За радянської влади храмовий комплекс передано автошколі, а на початку 90-х обласна влада передала його "Дударику". Капела взялась відновлювати занедбане приміщення власними силами. Насамперед доведено до ладу храм. Його разом із шпитальними приміщеннями спробувала забрати УГКЦ, проте "Дударик" створив екуменічну парафію і відтоді у храмі по неділях служать різні львівські конфесії -- УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ (інколи також РКЦ і Вірменська апостольська церква).

Водночас у будівлях колишнього шпиталю функціонує музична хорова школа "Дударик", а також державна академічна чоловіча хорова капела ""Дударик".