Львів вшанував пам’ять Патріарха Любомира
  • Пон, 04/06/2018 - 15:11

У суботу , 2 червня 2018 року у Будинку органної та камерної музики (храм святої Магдалини, вул. Степана Бандери, 8) відбувся незвичайний концерт духовної музики – вечір світлої пам’яті патріарха Любомира Кардинала Гузара.

У виконанні хору, оркестру та солістів Заслуженої академічної капели України «Трембіта» звучали духовні твори сучасних композиторів – «Світанкова меса» норвежця Ола Г’єйло та «Реквієм для живих» американця Дена Форреста. Партію органа виконала Надія Величко. Диригент – Сергій Якобчук.

Гідно вшанувати пам’ять Великої людини, пастиря та морального авторитета українців можна було саме такою музикою, сповненою світла та любові. І тут належне потрібно віддати головному натхненнику і організатору концерту пану Михайлу Перуну, голові фундації «Андрей», який не помилився із вибором музичного репертуару. «Світанкова меса» має канонічний текст: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus та Agnus Dei. Але з музикою Г’єйло ми ніби здійснюємо подорож із небесних сфер на землю. Божественне поєднання вокалу та струнних інструментів полонило вже не одну сцену Європи. А на цьому пам’ятному концерті, воно полонило і серця небайдужих львів’ян.

Друга частина концерту, це «Реквієм для живих» Дена Форреста – великий 5-частинний твір, який приніс світову славу молодому композиторові із США. Орган, оркестр з перкусією, арфою, флейтою, гобоєм, горном та великий хор із солістами створюють приголомшливе, рухливе, сповнене світла і витонченої краси дійство. Цей твір не для сліз за померлими, він для віри живим.

Кожний, хто був присутнім на концерті, відчував не сум за Патріархом, а радше пережив справжній тріумф праведної Людини, яку Господь Бог воістину прославив безсмертною пам’яттю.

Особливе духовне слово про Світлої пам’яті Блаженнішого Любомира виголосив Високопреосвященний Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. У своєму слові владика поринув у спогади багатолітнього знайомства і співслужіння з Патріархом, поділився кількома яскравими моментами зустрічей з ним. На кінець свого виступу, Митрополит висловив впевненість, що усі ми, в особі кардинала Гузара, маємо сьогодні сильного заступника в небі.