Міжнародне рейтингове агентство: ватиканські фінанси стали більш прозорим
  • Пон, 28/10/2013 - 17:24

Ватикан зробив свої фінансові операції більш прозорими. До цього висновку прийшло рейтингове агентство "Standard Ethics". У своєму рейтингу, опублікованому 28 жовтня 2013р., воно підвищило класифікацію Ватикану з "EE -" на "EE". Маленька держава впритул підійшла до міжнародних стандартів прозорості та аудиту, йдеться в повідомленні агентства, штаб-квартира якого знаходяться в Лондоні та Брюсселі. Найбільш важливим кроком у цьому напрямку стало набуття чинності 8 жовтня 2013р. нового закону щодо боротьби з відмиванням грошей. Він розширив повноваження Бюро фінансової інформації, як регулятора фінансової діяльності в межах Ватикану.

Рейтинг "EE" означає, що рівень безпеки і прозорості фінансової системи є вище середнього. Кращий ступінь −  "EEE" отримали тільки чотири держави: Данія, Ісландія, Норвегія і Швеція. Німеччина, Австрія, і дев'ять інших держав були оцінені на "EEE -". З рейтингом "EE" Ватикан знаходиться в одній групі з Італією, Японією та Грецією.

На відміну від традиційної оцінки рейтингових агентств, "Standard Ethics" оцінює країни за шкалою стійкості та прозорості. Основою для цього є керівні принципи Організації Об'єднаних Націй, Організації економічного співробітництва та розвитку і Європейського союзу. "Standard Ethics" включив Ватикан в свій рейтинг в лютому 2013р.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va