Молитва про милосердя і великодушність
  • Суб, 18/06/2022 - 16:46

Вчини, Господи, щоб я не був нічиїм ворогом, але товаришем того, що вічне і тривале. Щоб я не вступав у суперечки із моїми найближчими; а коли б я це вчинив, щоб швидко з ними помирився. Щоб я ніколи не задумував зла супроти нікого; а якби хтось запланував щось поганого супроти мене, щоб я вийшов з цього пригноблення без шкоди і без потреби вчинити кривду тому, хто це зробив.

Вчини, щоб я любив, прагнув і досягав лише того, що є добрим. Щоб я бажав усім людям лише щастя і нікому не заздрив. Щоб мене ніколи не потішала зла доля того, хто мене скривдив.

Вчини, щоб коли я зроблю або скажу щось погане, ніколи не чекав зауваження з уст інших, але завжди сам собі це закидав аж до миті спокутування.

Вчини, щоб я ніколи не здобував перемогу із шкодою для себе чи для мого супротивника; щоб примиряв посварених друзів.

Вчини, щоб в межах своїх можливостей я надавав необхідну допомогу моїм друзям та усім, хто її потребує. Вчини, щоб я ніколи не підвів друга, якому загрожує небезпека.

Вчини, щоб, відвідуючи тих, хто поглинений жалобою, я зміг лагідними словами підтримки полегшити їхній біль.

Вчини, щоб я шанував себе самого і завжди стримував в собі шалені прагнення. Вчини, щоб я призвичаївся бути лагідним і щоб я ніколи, незважаючи на обставини, ні на кого не гнівався.

Вчини, щоб я ніколи не обговорював те, хто є підлий і яких підступів він допустився, але шукав добрих людей, щоб брати з них приклад. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

Молитва, яку приписують св. Евсебію