Музей історії християнства в Єрусалимі
  • Пон, 25/04/2016 - 13:06

В Єрусалимі отці-францисканці з Кустодії Святої Землі відкрили першу частину нового музею Terra Sancta Museum, присвяченого історії Єрусалиму і християнства.

У Кустодії Святої Землі уточнили, що повна музейна експозиція, як очікується, буде складатися з мультимедійної, археологічної та історичної частин. Її відвідувачі зможуть дізнатися всю історію Святої Землі, починаючи від біблійних часів і закінчуючи сучасністю.

Секція Via Dolorosa (Шлях скорботи) названа на честь хресного шляху, по якому йшов Ісус Христос на гору Голгофу, де Він був розп'ятий.

Музей розташований у францисканському монастирі Бичування в мусульманському кварталі Старого міста, на тому місці, де, за переказами, римські солдати били Ісуса Христа. Місце бичування - друга зупинка на Хресній дорозі на Голгофу. Музейний комплекс розташовується на площі 2 тис. кв.м.

Францисканський Кустод Святої Землі П'єр-Баттіста Піццабалла, який є одним з координаторів проекту, розповів, що у зв'язку з ослабленням християнства на європейському континенті виникла необхідність задуматися про його витоки.

Факти історії будуть подані в «позитивному ключі, без провокацій», в т.ч. історія Ізраїлю, з розрахунком на те, що музей стане місцем зустрічі для представників різних релігій, пояснив Піццабалла.

Музей також розповість про історію францисканської Кустодії Святої Землі від часу Хрестових походів до сучасності. Відеоінсталяція демонструє відвідувачам археологічні знахідки, реліквії, починаючи з часу правління Ірода до епохи царя Адріана.

Виставка оснащена великою картою - екраном із зазначенням історичних місць Єрусалима, по  яких проходить віртуальний тур по різних епохах. Завершується відеоінсталяція молитвою древніх прочан на 8 мовах: російській, арабській, івриті, італійській, іспанській, французькій, португальській та англійській.

Найближчим часом очікується відкриття ще двох секцій: одна - в монастирі Бичування, друга - в монастирі Святого Спасителя.