ОБСЄ опублікувала доповідь про злочини проти віруючих в 2012 р.
  • Чтв, 21/11/2013 - 13:56

Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ опублікувало щорічну доповідь про злочини на грунті ненависті в країнах-членах ОБСЄ за 2012 р. Друга частина 182-сторінкової доповіді, слідом за описом і статистикою інцидентів проти циган і мусульман, охоплює злочини на грунті ненависті, спрямовані проти християн.

35 країн-учасниць ОБСЄ повідомили, що збирають інформацію про злочини на грунті релігійної ненависті. 15 держав фіксують злочини проти християн, але тільки Канада, Норвегія, Швеція, Великобританія, Фінляндія і Німеччина надали дані про злочини проти християн та членів ін. релігійних громад. Інформацію про 12 країн-учасників надав Ватикан. Також долучена доповідь Місії ОБСЄ в Боснії і Герцеговині. Московський Патріархат повідомив про 33 випадки вандалізму.

Ніяких офіційних даних не надали Австрія, Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Франція, Грузія, Угорщина, Македонія, Італія, Швейцарія, Туреччина, Латвія, США, Росія, Польща. У переважної більшості країн не видно зацікавленості в зборі інформації про злочини на грунті релігійної ненависті.

Великі дані надала Німеччина: 414 злочинів на грунті ненависті по відношенню до представників релігійних громад, 18 з них закінчилися насильством. Ватикан додав до німецької статистики 4 випадки погромів на кладовищах, 19 актів вандалізму в церквах, в т. ч. 1 - проти православної церкви, 3 - проти протестантських і 6 - проти католицьких. 16 злочинів були пов'язані з розкраданнями майна.

Офіційні джерела Фінляндії повідомили про 52 злочини проти представників релігійних громад, включаючи 15 випадків насильства. Влада Норвегії зареєструвала 39 злочинів на грунті релігійної ненависті. З поліцейських звітів Швеції стало відомо про 258 злочини на грунті релігійної ненависті, 200 з яких були направлені проти християн. По 1 пошкодженню церкви/кладовища зареєстровано в Швейцарії, Польщі та Сербії. Інформацію про Італію надав Ватикан: 7 погромів на кладовищах, 15 актів вандалізму в церквах. Місія ОБСЄ в Боснії і Герцеговині повідомила про 24 злочини проти християн, в більшості своїй це пошкодження кладовищ та актів вандалізму в церквах. Ватикан повідомив про 74 випадках осквернення церков в Австрії, 55 з яких включали в себе крадіжки, і 89 випадках вандалізму в Угорщині.

Інформація про злочини проти християн у Туреччині зводиться до повідомлень Ватикану про 1 випадок фізичного насильства, 1 напад, 6 випадків загроз щодо священиків і погрози щодо християнської радіопрограми, а також 2 випадки пошкодження церковного майна.

За матеріалами www.sedmitza.ru