Папа до священників: жити вільним духом
  • Суб, 28/01/2023 - 16:40

Приймаючи молодіжних душпастирів Барселонської архидієцезії, Святіший Отець закликав виявляти братерство у нашій щоденній дійсності, не шукаючи світських задоволень.

28 січня 2023 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції священників Барселонської архидієцезії, які займаються душпастирством молоді. Віддавши перевагу живому спілкуванню, Святіший Отець вручив їм приготовану промову, де йдеться про особливості апостоляту.

Два виміри апостольського покликання

«З великою приємністю приймаю вас сьогодні тут, в цій атмосфері свята та радості, в якій духовенство, згуртоване навколо свого Пастиря, приходить до дому Петра, щоб підтвердити своє сопричастя та відродити свій апостольський дух», – читаємо на початку промови. У цьому контексті Папа виокремлює подвійний аспект досвіду апостолів – особистий і спільнотний, які є взаємопов’язаними. Відзначаючи перший вимір, Святіший Отець зауважує, що відповідь на Ісусове покликання обов’язково включає навернення. «Відкидаймо кар’єризм, подвійне життя, пошуки світських задоволень, обіймаючи хрест та середники Церкви: Святі Тайни, молитовне життя, аскетизм тощо. Водночас ми повинні бути здатними до милосердя саме тому, що нас торкається милосердя Господа, не читаючи лекцій, а свідчачи досвід близькості з Богом», – наголошує Папа.

Заанґажованість у спільнотну дійсність

Виокремлюючи спільнотний вимір апостольського духу, Святіший Отець закликає приймати оточуючих. «Ми повинні шукати братерства в усіх соціальних сферах, вчитися і навчати приймати всіх, працювати з усіма, шукати консенсусних рішень, які мають широкий діапазон. Ми ніколи не повинні окопуватися в християнській групі, до якої ми належимо, ні в обов’язкові, який нам довірений, але жити з вільним духом, у здоровій безпристрасності», – звертається Папа Франциск до священників Барселонської дієцезії.